L'atur tanca el millor any des del 2007, tot i el lleuger repunt

Els experts situen el 2023 com un any molt positiu, tenint en compte "la incertesa de la conjuntura internacional"

El perfil més demandat al sector a Catalunya és el de comercial, amb un 3,8% | ACN El perfil més demandat al sector a Catalunya és el de comercial, amb un 3,8% | ACN

Catalunya tanca el 2023 amb un nou repunt de l'atur al desembre i suma 3.474 desocupats més, fins als 343.381. Es tracta d'un desembre inusual, ja que les contractacions de Nadal no han estat suficients per fer baixar el nombre de desocupats. Tot i aquest lleuger increment, és la dada més baixa en aquest mes des del 2007. En aquests moments hi ha 3,7 milions d'afiliats a la Seguretat Social i, si es compara amb xifres de fa un any, s'han creat 94.028 nous llocs de treball. Per tant, el balanç anual és considerat de "positiu" pels diversos agents econòmics. A més, el mercat de treball ha aconseguit mantenir-se fora de perill de les conseqüències que, singularment, els conflictes d'Ucraïna i Gaza, i la pujada dels preus dels aliments i l'energia han tingut sobre l'economia mundial durant el 2023.

Al conjunt de l'Estat, la xifra de desocupats és positiva, ja que ha caigut al desembre en 27.375 persones i l'atur s'ha situat en 2,7 milions de persones, la dada més baixa en aquest mes des del 2007. Si es compara en termes interanuals, l'atur s'ha reduit en 130.197 persones. Segons el Ministeri, el 2023 ha estat un any "molt positiu en termes d'ocupació tot i la incertesa de la conjuntura internacional". A més, sembla que el col·lectiu d'autònoms s'ha pogut "protegir de la tempesta". A diferència del que va passar el 2022, quan el nombre total amb prou feines va variar en 5 nous treballadors per compte propi, l'any passat 16.000 autònoms es van registrar al RETA, cosa que col·loca aquest col·lectiu en 3.344.368 persones a tot el territori.

Es tracta d'un desembre inusual, ja que les contractacions de Nadal no han estat suficients per fer baixar el nombre de desocupats

Catalunya ha estat un dels tres únics territoris de l'Estat on l'atur ha pujat al desembre respecte al novembre, juntament amb el País Valencià i La Rioja. Als catorze territoris restants, s'han registrat caigudes en comparació al mes anterior. Respecte al mes anterior, l'atur ha pujat a les quatre províncies catalanes, amb Barcelona i Tarragona al capdavant amb un 1,1% d'aturats més que al novembre cadascuna i seguides de Lleida (+0,9%) i Girona (+0,35%). Interanualment, les caigudes de l'atur respecte a un any abans van ser del 4,68% a Lleida, del 4,09% a Girona, de el 1,8% a Tarragona i del 0,02% a Barcelona.

De quin sector són els aturats de Catalunya?

Dels 3.474 nous aturats a Catalunya, 2.589 procedeixen del sector serveis | ACN
Dels 3.474 nous aturats a Catalunya, 2.589 procedeixen del sector serveis | ACN

La majoria dels nous aturats procedeixen del sector serveis. De fet, dels 3.474 nous aturats a Catalunya, 2.589 procedeixen dels serveis, que en total va sumar 248.669 desocupats, segons el Ministeri de Treball. A l'agricultura, es van registrar 5.591 persones sense feina (unes set menys que l'anterior mes), a la indústria 37.697 (+383) i a la construcció 26.587 (+637), mentre que a 24.837 (-128) no els consta una feina anterior.

Més info: La Catalunya (econòmica) dels 8 milions d'habitants

A diferència de Catalunya, en el conjunt de l'Estat, l'atur ha baixat al sector serveis (-25.158) i, en canvi, ha pujat lleugerament a la indústria (+1.481) i a la construcció (+5.285). A més, s'ha reduït especialment entre els joves fins al punt que el nombre d'aturats en aquesta franja és el menor de la sèrie històrica.

Principals reaccions: "Anem pel bon camí"

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz | EP
La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz | EP

La més matinera a reaccionar a les dades d'atur, ha estat la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha destacat que el descens de l'atur en 130.197 persones a l'Estat el 2023 suposa "una molt bona notícia" per a Espanya en l'actual context d'incertesa. Díaz, en declaracions a RNE, ha assenyalat que aquestes dades demostren que les polítiques públiques desenvolupades pel govern espanyol "van en la bona direcció", ja que el 2023 ha tancat amb la xifra més baixa d'atur des del 2007, el volum més baix de desocupació juvenil "de tota la sèrie històrica" i la menor xifra d'atur femení des del 2008.

"Això és molt positiu malgrat els temps d'incertesa", ha remarcat la vicepresidenta segona, que ha instat a ser "prudent" a l'hora de valorar les dades, ja que Espanya encara té 2,7 milions d'aturats. "Mentre hi hagi una família amb membres a l'atur cal seguir treballant", ha subratllat.

El secretari d'Economia i Treball de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, ha advertit sobre la "dificultat" que suposa la reducció de l'atur per als treballadors que busquen feina, en especial els de llarga durada, dels quals -ha recordat- el 75% tenen més de 45 anys i que en fa almenys més d'un que es troben en aquesta situació. Bellera ha destacat que les dades d'afiliació al tancament del 2023 s'han mantingut similars a les del 2022, amb un creixement del voltant de 95.000 persones. 

La reducció de l’atur femení és més intensa que la dels homes, ja que l’atur creix menys que el del col·lectiu masculí respecte el novembre del 2023

Amb tot, el membre de CCOO de Catalunya ha reclamat "més polítiques actives" i "més recursos" per al SOC per donar una oportunitat als treballadors que cerquen una feina. En aquest sentit, ha apostat per una "identificació actualitzada" de les vacants a les empreses. "Ens trobem aquesta immensa paradoxa que suposa que tinguem 343.000 treballadors registrats a l'atur i al mateix temps la patronal demani fer contractacions en origen", ha afegit.

UGT de Catalunya ha celebrat "la bona evolució" del mercat laboral català, que ha assegurat que té menys atur, més ocupació i més estabilitat en la contractació després de la darrera reforma laboral. El sindicat ha demanat que el 2024 s'abordin "els problemes estructurals del mercat de treball que encara persisteixen" i que, segons les seves paraules, continuen precaritzant les condicions laborals. Finalment, Pimec constata un major alentiment de l’activitat econòmica i que el mercat de treball es comença a ressentir per l’augment dels costos i la rigidesa en l’àmbit laboral. La directora de l’Àrea de Treball de Pimec, Sílvia Miró, ha parlat de les dades segons la perspectiva de gènere, tot apuntant que la reducció de l’atur femení és més intensa que la dels homes.

Més informació
Les carpetes econòmiques (i alguna incògnita pendent) del 2024
Avui et destaquem
El més llegit