Les empreses hauran de tancar si hi ha risc de coronavirus

El Govern espanyol crida a la calma i estudia mesures fiscals per a les empreses si la situació s'allarga

La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero | ACN La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero | ACN

El Ministeri de Treball ha difós  una guia d'actuació per a les empreses pel coronavirus que els diu que hauran d'aturar l'activitat laboral en cas que hi hagi risc de contagi al centre de treball. Es tracta d'una mesura que s'haurà d'adoptar només si hi ha un risc "greu i imminent".

En aquest supòsit, els treballadors també podran abandonar el lloc de treball. A més, el document apunta que en cas de risc es podrà implantar el teletreball i plantejar expedients temporals de suspensió total o parcial de la jornada laboral si l'activitat de l'empresa es veu afectada pel coronavirus. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha esperat que la guia no s'hagi d'aplicar i ha enviat un missatge "d'absoluta tranquil·litat".

Més info: Els efectes del coronavirus en la indústria catalana

Suport fiscal davant l'emergència

El Govern espanyol estudia mesures fiscals per a les empreses si la crisi del coronavirus s'allarga. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha insistit que a hores d'ara no s'ha detectat un impacte en el funcionament "habitual" de l'economia i que, en aquest moment, el més important és "protegir la salut" de les persones.

"És veritat que si l'epidèmia es manté durant el temps hi poden haver conseqüències en l'activitat econòmica, per tant, estarem coordinats amb la resta de ministres de la UE per analitzar la situació i possibles mesures comunes", ha dit Montero. En aquest sentit, ha declarat que estaran "a punt" per si "en algun moment Sanitat perllonga el nivell i les conseqüències es comencen a notar".

Més info: Alerta coronavirus: pànic a la borsa!

Mala rebuda de patronals i sindicats 

Les patronals CEOE i Cepyme han considerat un error "greu" la difusió que ha fet el Ministeri de Treball i Economia Social de les recomanacions amb directrius entorn del coronavirus, entre les quals s'indica que les empreses hauran d'aturar l'activitat si hi ha risc de contagi. A parer d'ambdues entitats, la guia "genera alerta i confusió", atès que, subratllen, no es correspon amb la valoració de risc del Ministeri de Sanitat.

També han criticat que per a l'elaboració de la guia "no s'ha comptat" ni amb les empreses ni amb els sindicats, fet que ha contribuït a generar "una incertesa major", així com que no s'ha tingut en compte els "interlocutors socials" i "ha deixat al marge" la protecció "necessària" a les empreses "en un moment transcendent". A més, les patronals han assegurat que el document no respon als supòsits de caiguda sobtada de l'activitat o manca de subministraments "que ja estan afectant" diversos sectors, per la qual cosa demanen que s'apliquin "mesures excepcionals" per protegir les empreses.

Per la seva banda, des de la UGT el document desenvolupat per Treball també ha estat objecte de crítiques. "És una guia unilateral i és poc recomanable que, sense consultar-nos, prengui la decisió de posar en marxa aquesta guia" ha assegurat el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, a la Cadena SER. El líder d'UGT ha subratllat que el document de Treball és "tècnicament millorable" i hauria d'haver vingut acompanyat d'alguna mena de comunicació als delegats de prevenció per part dels responsables mèdics. "Es podia haver fet una guia que ajudés més als delegats de prevenció", ha apuntat.

Més informació
El coronavirus fa caure (també) el Saló de l'Automòbil de Ginebra
Avui et destaquem
El més llegit