L'automoció crearà 2.000 llocs de feina a Catalunya

La indústria del motor té dificultats per trobar nous perfils sorgits de la incorporació de noves tecnologies en les plantes

Un vehicle Seat Un vehicle Seat

Les empreses de la indústria de l'automoció instal·lades a Catalunya preveuen crear uns 2.000 nous llocs de treball durant aquest any, la qual cosa suposa un augment del 4% respecte al 2016, quan ja es va incorporar una xifra similar de nous treballadors, segons el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (Ciac).

El president del Ciac, Josep Maria Vall, ha afirmat aquest dimecres en roda de premsa que les empreses associades són "molt optimistes" quant a l'evolució del sector aquest any, després d'un bon 2017, i preveuen un augment de la facturació del 6% de mitjana.

El president del Ciac, Josep Maria Vall | EP

Quant a la producció d'automòbils, Catalunya es manté líder a Espanya amb un pes aproximat del 20% sobre el total, amb més de 550.000 vehicles fabricats el 2017 pels dos constructors instal·lats en territori català, Seat i Nissan, i de cara a aquest any es preveu una xifra de producció similar. En el cas de la indústria de components, el Ciac espera que augmenti durant aquest any, principalment a causa de les exportacions.

Nous perfils

Malgrat la creació de noves ocupacions, Vall ha alertat que les empreses tenen dificultats per trobar nous perfils sorgits de la incorporació de noves tecnologies en les plantes, especialment relacionats amb la mecatrónica, la realitat virtual i la visió artificial, entre altres, per la qual cosa ha avisat que les escoles de formació professional han d'adaptar-se a les necessitats dels fabricants.

Segons Vall, les noves tecnologies estan suposant reptes però també noves oportunitats per al sector de l'automoció que no es poden deixar escapar, i ha assegurat que les empreses estan escometent inversions per adaptar-se a la nova revolució industrial.

El president del clúster també ha subratllat la necessitat de treballar per "no perdre cap oportunitat" que empreses del sector s'instal·lin a Catalunya, i ha afirmat que el Ciac col·labora amb entitats públiques i privades per intentar atreure noves companyies.

Ha indicat que per aquest any no es preveu cap implantació de grans companyies, encara que pot produir-se alguna per part d'empreses més petites de components, atretes per la qualitat de la indústria auxiliar catalana en subsectores com per exemple les peces de plàstic i metàl·liques.

Actualment, el sector de l'automoció representa un 7% del PIB català i compta amb uns 50.000 treballadors directes a Catalunya -dels quals 14.600, un 30%, corresponen a Seat-, una xifra que ronda els 100.000 tenint en compte també les ocupacions indirectes, segons càlculs de Ciac.

Més informació
Ficosa i Panasonic condueixen l'automòbil cap a l'IoT
Pitbox, de taller familiar a centre de l'automòbil
L'automòbil, l'autèntic sector estratègic de l'economia catalana
Avui et destaquem
El més llegit