El Banc d'Espanya estrena Twitter i avisa sobre Catalunya

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, alerta sobre els riscos de la incertesa política per a l'estabilitat econòmica

La seu del Banc d'Espanya a Madrid La seu del Banc d'Espanya a Madrid

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dimecres el Congrés dels Diputats sobre els riscos que podrien afectar l’economia espanyola. En concret, ha citat la “fragmentació parlamentària” perquè “genera incertesa” en la consolidació pressupostària i les reformes estructurals que cal adoptar, així com també un eventual “repunt de la incertesa associada a la situació política sobre Catalunya” que “segueix suposant un risc addicional per a l’estabilitat econòmica, espècialment a aquesta comunitat autònoma”.

Hernández de Cos: "Repunt de la incertesa associada a la situació política sobre Catalunya" 

Per primer a la història d'aquest organisme, la compareixença d'Hernández de Cos al Congrés s'ha pogut seguir a través de Twitter. El nou compte ja voreja els 1000 seguidors i segueix pujant... "Sabem que hem trigat a obrir aquest canal, però volem adquirir experiència amb rapidesa per a, d'aquesta forma, subratllar la nostra aposta decidida per la transparència i la comunicació, que són essencial a l'activitat d'un banc central modern", ha explicat. 

El governador també ha advertit que un augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) –com el que han pactat el govern espanyol i Podem en els pressupostos, de 900 euros- pot afectar negativament el creixement econòmic i la creació d’ocupació. En aquest sentit, ha destacat que l’augment afecta un nombre petit de treballadors, però la probabilitat de perdre la feina s’incrementa de manera “significativa” en determinats col·lectius com són els més joves i els de menys formació.

Salaris productius

Segons el governador del Banc d’Espanya, el creixement de l’ocupació ha anat en els quatre últims anys “de la mà d’un creixement modest de les retribucions salarials”, però, “els convenis col·lectius han passat de pactar un augment salarial del 0,6% al 2014 a l’1,7% al 2018", i és probable que aquesta tendència es mantingui en el futur. En aquets sentit ha destacat que cal que l’evolució dels salaris s’ajusti el màxim possible a la productivitat. 

Més info: El Banc d'Espanya recula sobre l'impacte de Catalunya en el PIB

De Cos ha afirmat que el creixement de l’economia espanyola és coherent amb la taxa de producció i ha recordat que la inflació subjacent es troba en nivells “moderats” de l’entorn de l’1%. Segons el governador, els tipus d’interès segueixen en nivells pròxims als mínims històrics mentre l’estalvi de les famílies continua augmentant. 

En aquest sentit, ha apuntat que ens trobem en un “cicle expansiu” amb creixement de les exportacions i el sector del turisme, tot i que l’encariment futur del petroli afectarà la capacitat d’endeutament de l’economia espanyola. 

Més informació
La decisió tècnica (i catalana) del Banc Sabadell
El Banc d'Espanya revisa a la baixa el PIB per la deterioració del comerç exterior
Avui et destaquem
El més llegit