Barcelona Activa destina 37 MEUR a fomentar l'ocupació 

El 40% dels llocs de treball que es creen a la ciutat són de menys d'un mes

Barcelona Activa destinarà 37 milions d'euros a fomentar l'ocupació el 2017, amb plans i programes destinats especialment a persones i col·lectius en risc d'exclusió, com aturats de llarga durada, de més de 45 anys i joves, entre d'altres. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha anunciat que crearan un punt del Servei Local d'Ocupació al barri de Can Peguera, en el districte de Nou Barris, que funcionarà com una prova pilot per definir el model i crear una xarxa de punts en altres districtes.

"No podem esperar al fet que aquesta gent vingui a les oficines de Barcelona Activa. Baixarem al territori, als barris, a cercar aquesta gent i a acompanyar-la en el procés de formació i laboral", ha destacat Pisarello. Ha ressaltat que el seu objectiu és generar ocupació i que sigui de qualitat, perquè la precarietat genera exclusió, que produeix desafecció política, facilita l'auge de polítiques "populistes de dretes enormement perilloses" i representa una hipoteca per al futur de la ciutat.

La directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha ressaltat que destinaran 2,8 milions a unes 8.000 persones al programa d'inserció de col·lectius vulnerables Lábora, i uns altres 6,9 a programes relacionats amb plans de col·lectius específics, com els sensesostre, LGTBI, joves de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat (Dgaia), persones amb malestar psicològic, el pla de justícia de gènere, el que combat la feminització de la pobresa i d'inserció de treballadores sexuals.

També destinaran 13,5 milions a projectes integrals d'ocupació amb contractació i 8,9 per a mesures del pla d'acció per a l'ocupació juvenil, a més de 829.289 euros per a serveis d'informació, orientació i acompanyament en l'ocupació. A més, 2,5 milions es destinaran a la formació vinculada de certificats professionals especialment per a aturats de llarga durada --de més de dos anys-, dins d'un itinerari que també inclou 1,2 milions de subvencions a empreses que contractin mitjançant el programa Barcelona es Compromet.

Pretenen fomentar l'ocupació de qualitat mitjançant aquest programa, per la qual cosa demanaran que els contractes siguin d'almenys un any i no de sis mesos com havia estat anteriorment, ha destacat Berbel, que ha recordat que també treballen en un segell que identifiqui a aquestes empreses.

Salari mínim de la ciutat
Pisarello ha criticat que la precarietat és conseqüència en part de la reforma laboral promoguda fa cinc anys pel Govern central del PP, que és "responsable de manera directa" de la situació, en la qual Barcelona ha reduït lleugerament l'atur però s'han afeblit els drets laborals bàsics, han disminuït els sous i ha augmentat la temporalitat.

El tinent d'alcalde ha destacat que el 40% dels llocs de treball que es creen a la ciutat són de menys d'un mes, i ha lamentat que la bretxa salarial entre homes i dones és del 25%, per la qual cosa l'Ajuntament impulsarà "totes les palanques i eines per revertir aquesta situació".

Ha ressaltat que, "malgrat les dificultats del marc normatiu i legal", l'Ajuntament ha millorat les clàusules socials en la contractació municipal, ha enfortit la seva plantilla amb un Pla de Recursos Humans i impulsa un salari mínim de ciutat, sobre el qual el director d'estratègies d'ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos, ha destacat que treballen per incorporar en les negociacions col·lectives un sou de referència, per la qual cosa pretenen crear un grup de treball en el Consell Econòmic i Social de Barcelona, espai que incorpora representació de les patronals i sindicats més significatius, ha recordat Berbel.
Avui et destaquem
El més llegit