Barcelona crea una taxa pels turistes que no dormen a la ciutat

La mesura, instada pel Grup Demòcrata, pretén gravar els operadors turístics que organitzen visites d’un sol dia

Turistes a Barcelona Turistes a Barcelona

La comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposició del Grup Demòcrata que insta el govern municipal a implantar una nova taxa per a operadors turístics que gravarà les visites d'un dia, és a dir, aquells visitants que no dormen a la ciutat però que vénen d'excursió. L'objectiu és "regular l'ús de l'espai públic" i la previsió, segons el text aprovat, és que entri en vigor l'any 2018. Han votat a favor de la iniciativa tots els grups excepte Cs i PPC, que s'hi han abstingut. Barcelona rep 30 milions de visitants l'any, dels quals 13 no pernocten a la ciutat. D'aquests, caldria restar els creueristes, ja que ja paguen l'impost turístic, així com aquelles persones que visiten la ciutat pel seu compte i no en paquets organitzats.

A l'espera de conèixer la concreció de la mesura, la comissió ha aprovat crear una taxa dirigida a operadors turístics que organitzen paquets d'excursions d'un dia, és a dir, que no inclouen la nit a la ciutat. Es tracta d'aquells visitants que normalment arriben en autocar i que visiten els principals monuments de forma ràpida, pràcticament sense fer cap despesa però ocupant l'espai públic.

La portaveu adjunta del Grup Demòcrata, Sònia Recasens, ha posat d'exemple els grups que visiten les Fonts Màgiques de Montjuïc, i que arrosseguen fenòmens com els manters. Aquest tipus de visitants, ha dit, "col·lapsen el trànsit amb els seus autocars amunt i avall i han d'ajudar a compensar les externalitats negatives" que comporta la seva activitat. També ha advertit el govern que "no actuar és el que provoca la turismofòbia".

Des del govern, el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha saludat la iniciativa del Grup Demòcrata argumentant que el visitant, tot i que no dormi a Barcelona, també ha de "contribuir", ja que es tracta d'un "ciutadà temporal" que fa ús de l'espai públic. En tot cas, ha reivindicat les mesures que ja ha aplicat l'executiu en aquesta matèria, aconseguint, per exemple, que els creueristes també paguin el seu corresponent impost tot i no passar la nit a la ciutat. De tota manera, ha opinat que Barcelona encara té marge per recaptar més en concepte de la taxa turística.

La presidenta del grup de Cs, Carina Mejías, ha apuntat que està d'acord amb el fons de la qüestió, però ha expressat els seus dubtes sobre si l'Ajuntament té competències per aplicar aquesta taxa, motiu pel qual s'ha abstingut.

El líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, ha explicat que comparteixen el fons de la mesura, perquè "qui pot desgastar la ciutat ha de contribuir al seu manteniment i millora". Ara bé, ha demanat més concreció per saber com s'aplicarà, si grava els autocars que ocupen espai, l'aparcament o el trànsit, i quin paper tindrà la Generalitat.

La socialista Montse Ballarín ha considerat que aquesta eina fiscal pot ser "molt útil" per "coresponsabilitzar" els visitants, però ha apuntat que qualsevol mesura que s'adopti s'ha de fer bé perquè no pugui ser anul·lada per algun tribunal.

Des del PPC, el regidor Javier Mulleras ha qüestionat que el consistori tingui competències per regular aquesta qüestió i ha lamentat que el Grup Demòcrata sembli que comparteixi amb Ada Colau la "taxa fília". Després de recordar que ja existeix una taxa turística, ha considerat que aquesta nova mesura és una "eina poc reflexionada que no solucionarà el problema". Els populars s'han abstingut.

Més informació
Surt de festa al teu lloc ideal amb Nightco
Les 30 regions més turístiques d’Europa
El 22,9% de la despesa de turistes estrangers es fa a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit