Barcelona Global: qui és Maite Barrera? Com s’ha acollit el fitxatge de Gerard Piqué?

La presència de Gerard Piqué en la nova junta de Barcelona Global aixeca dubtes en una part del socis per l’afer de les comissions de la Supercopa de l’Aràbia Saudita

Maite Barrera substituirà Aurora Catà al capdavant de Barcelona Global | Cercle d'Economia Maite Barrera substituirà Aurora Catà al capdavant de Barcelona Global | Cercle d'Economia

Maite Barrera rellevarà Aurora Catà en la presidència de Barcelona Global. Ningú posa en dubte que superarà el tràmit de la votació en l’assemblea convocada pel 27 de juny, si bé alguns socis, fins i tot entre els membres de la seva nova junta, critiquen la incorporació del futbolista Gerard Piqué.

Un destacat soci assenyala que votarà a favor de la candidatura de Barrera, que podria sortir elegida per aclamació, si bé considera “desafortunat” el “fitxatge” de Piqué com a vocal de la nova junta, que atribueix a una decisió de la propera presidenta. Aquestes fonts precisen que reconeixen els “mèrits” empresarials de Piqué, president i fundador del grup Kosmos, que aplega esports, mitjans i entreteniment amb un enfoc innovador. No obstant, mantenen que, en aquests moments, la incorporació de Piqué resulta “inoportuna”, però no per la confirmació de la separació amb Shakira, sinó per l’assumpte del cobrament de comissions per l’organització de la Supercopa d’Espanya de futbol a l’Aràbia Saudita. Subratllen que el perfil de Piqué “no encaixa” en una organització empresarial “tan formal” com és Barcelona Global.

Directiva experimentada

En canvi, ningú posa en dubte el perfil de Barrera per liderar aquest lobby empresarial, especialment davant l’actual conjuntura econòmica. En destaquen la seva experiència en els camps tecnològic i de les finances.

Maite Barrera Xaubet (Girona, 1974) és fundadora i consellera delegada de Bluecap Management Consulting, una companyia especialitzada en l’assessorament estratègic i analítica per al sector financer, que va ser adquirida el desembre de 2020 per l’argentina Globant. Per aquest motiu, també forma part del comitè executiu de Globant, unicorn tecnològic que cotitza a la NYSE (borsa de Nova York), centrat en transformació digital, innovació i intel·ligència artificial.

Amb anterioritat, va treballar en les àrees financeres de BBVA, Arthur Andersen Corporate Finance i Oliver Wyman & Co des de Londres i Madrid. Era la responsable de projectes per a Europa i Llatinoamèrica d’aquesta última firma.

Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per Esade i amb dos MBA, un per Esade i un altre per la californiana UCLA Anderson School of Business. Va ser la primera dona que va presidir Esade Alumni.

Filla de Lluís Barrera Sauret, empresari del sector del transport de viatgers per carretera. És mare de quatre fills.

Està vinculada a diverses empreses i organitzacions. És patrona de la Fundació Princesa de Girona i membre de la seva comissió delegada. També forma part de l’advisory board de Grupo Godó de Comunicación, des del qual assessora a la família propietària de La Vanguardia i RAC1.

Jaume Guardiola incorpora tres dones de Barcelona Global a la seva candidatura pel Cercle d’Economia: Maite Barrera, Teresa Garcia-Milà i Carmina Ganyet

Javier Faus la va incorporar a la junta del Cercle d’Economia el setembre passat, deu mesos abans de les eleccions que es disputaran aquest 12 de juliol. Això va provocar que el seu nom entrés en les travesses sobre possibles candidats a la successió. Finalment, no és candidata a la presidència del Cercle, si bé Jaume Guardiola l’ha inclòs a la seva llista, juntament amb dues altres dones que compaginaran les juntes d’aquestes dues entitats empresarials: Teresa Garcia-Milà i Carmina Ganyet.

Tres grans reptes

Com a presidenta de Barcelona Global, a Barrera l’esperen tres gran reptes: fer-la créixer (ara compta amb 220 empreses i 880 professionals individuals com a socis), vetllar per l’organització de la Copa Amèrica de vela del 2024 (la competició començarà tot just quan acabi el mandat) i facilitar l’acció de Barcelona & Partners, l’agència de captació d’inversions. Precisament, una vintena de socis de l’agència, que també ho són de Barcelona Global, han avalat 25 milions d’euros dels 70 pressupostats per l’organització de la Copa Amèrica.

Barcelona Global va aconsguir que les tres grans administracions públiques catalanes apostessin per la Copa Amèrica. L’empresari Daniel Puig Guasch, membre de la família propietària del grup de perfumeria Puig, va jugar un paper clau. Puig és una de les novetats en la junta de Barrera.

En la seva intervenció dijous passat davant el Consell de Supervisió de Barcelona Global, Barrera va subratllar que incorporarà a la seva junta professionals que han integrat amb èxit sectors tradicionals en la nova economia. O sigui, un grup de “referents d’èxit” que han transformat i desenvolupat empreses.

Dels 16 membres nomenats, quatre d’ells com a vicepresidents, nou són noves incorporacions i set repeteixen de l’anterior junta d’Aurora Catà. Aquests són els seus perfils:

Vicepresidents

Dels quatre, només Òscar Pierre ja formava part de la junta sortint.

Òscar Pierre Miquel (Barcelona, 1992). Cofundador i CEO de Glovo. Continua al capdavant d’aquesta plataforma de repartidors tot i que, des de gener de 2022, està controlada per l’alemanya Delivery Hero. És fill de l’empresari Òscar Pierre Prats, fundador d’Aggity, i nét, per part de mare, de Ramon Miquel, fundador de Miquel Alimentació, l’actual GM Food.

Oriol Pinya Salomó (Sabadell, 1972). President de SpainCap i cofundador d’Abac Capital. Durant 15 anys va estar vinculat a Apax Partners, quan aquest fons va entrar a eDreams, Vueling o Panrico entre altres companyies. El 2014 se’n va anar a Abac Capital. Des del gener passat és un dels vicepresidents de l’associació empresarial FemCAT.

Daniel Puig Guasch (Barcelona, 1967). Gerent de Jorcani i membre dels òrgans de govern del grup Puig. És propietari i primer executiu de la distribuïdora de material esportiu Jorcani. Representant de la tercera generació de la família Puig. Fill de Mariano Puig Planas (1927-2021) i germà de Marc Puig Guasch, actual president del grup.

Josep Lluís Sanfeliu Benet (Barcelona, 1974). Director i fundador d’Asabys Partners. Inversor molt centrat en el món del digital Health i la investigació en salut. Amb anterioritat, va ser soci i fundador de Ysios Capital Partners. Ha estat soci o directiu d’empreses com Cuatrecasas, KPMG o Almirall. També forma part de la junta de l’associació Tech Barcelona.

Vocals de nova incorporació

Juan Antonio Alcaraz García (Madrid, 1961). Director general de negoci de Caixabank. Amb anterioritat, va ser director general de Banc Sabadell. En l’actualitat, presideix l’Asociación Española de Directivos (AED). També forma part dels consells consultius de Foment del Treball i de la Universitat Internacional de Catalunya, així com del patronat de la Fundació Tervalis.

Enric Asunción Escorsa (Barcelona, 1984). CEO de Wallbox Chargers. Gràcies a aquesta companyia de carregadors de bateries per a vehicles elèctrics, que va cofundar el 2015, va entrar l’any passat en els rànquings de grans fortunes de Forbes i El Mundo. Wallbox cotitza des de l’octubre passat a la borsa de Nova York. Amb anterioritat va treballar per Applus Idiada i per Tesla als Països Baixos.

Francesca Bria (Roma, 1977). Assessora de la presidència de la Comissió Europea per a la nova Bauhaus. Es tracta d’un projecte d’Ursula von der Leyen per reactivar la Unió Europea mitjançant la cultura. També presideix la Italian National Innovation Fund i, amb anterioritat, va ser la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona (2017-2019).

Javier Pérez-Tenessa de Block (Ciutat de Mèxic, 1967). Fundador de 4Founders Capital i d’Edreams Odigeo. Enginyer aeronàutic nascut a Mèxic, però resident a Catalunya des dels deu anys. Cofundador de la plataforma de viatges online eDreams, de la qual en va ser director durant 15 anys. El 2016 va constituir, amb altres socis, l'agència de capital risc 4founders. Produeix espectacles musicals mitjançant l'empresa No Day But Today.

Gerard Piqué Bernabéu (Barcelona, 1987). President i fundador de Kosmos. Futbolista del primer equip del Barça des de 2008. Des de 2018 està al capdavant del grup Kosmos, que aplega negocis en esports, mitjans i entreteniment des d’una perspectiva d’innovació. Un dels seus primers èxits va ser el nou disseny de la Copa Davis de tennis. Té com a soci Hiroshi Mikitani, propietari de Rakuten.

Eloi Planes Corts (Barcelona, 1969). President de Fluidra. Fill d’un dels fundadors d’aquest grup, en el qual va entrar-hi com a director d’innovació i, des de 2016, n’és el president executiu. Arran de la fusió amb la nord-americana Zodiac l’any següent, Fluidra esdevé en líder global en equipament de piscina i wellness. El 2021 va entrar a l’IBEX 35. Presideix el Saló de la Piscina de Barcelona i la Fundació Catalunya Cultura.

Vocals que repeteixen de l’anterior junta

Carmina Ganyet Cirera (Tàrrega, 1968). Directora general de Colonial. Vinculada a aquest grup immobiliari des de l’any 2000, primer com a directora financera i, des de 2008, com a directora general corporativa. També és consellera de Repsol i de la Société Foncière Lyonnaise. Abans ho va ser de SegurCaixa-Adeslas i de l’Institut Català de Finances. És tresorera de l’actual junta del Cercle d’Economia i forma part de la candidatura de Jaume Guardiola.

Teresa Garcia-Milà Lloveras (Barcelona, 1955). Directora general de Barcelona School of Economics. Catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra i exdegana de la seva facultat de Ciències Econòmiques. Consellera de Repsol. Membre de l’actual junta del Cercle d’Economia. La candidatura de Jaume Guardiola la proposa com a propera vicepresidenta d’aquest últim lobby empresarial.

Ana Godó Valls (Barcelona, 1969). Editora de La Vanguardia Dossier i Libros de Vanguardia. Consellera de Grupo Godó de Comunicación, propietària de La Vanguardia i RAC1, que presideix el seu pare, Javier Godó Muntañola, comte de Godó. És vicepresidenta del Real Club Nàutic de Barcelona.

Sergi Loughney Castells (Barcelona, 1962). Director de relacions institucionals del grup Fundació La Caixa. Abans que Isidre Fainé el fitxés fa dos anys, va dirigir la Fundació Abertis i la comunicació del grup Perelada. Durant tretze anys (1988-2001) va ser el cap de protocol de la Generalitat i del seu president, Jordi Pujol.

Jaume Oliu Barton. Fundador i CEO de Raset Ventures. Fins l’any passat va ser director de desenvolupament corporatiu i estratègia de Banc Sabadell, que presideix el seu pare, Josep Oliu Creus. També va treballar per ACS i Banco Santander. És conseller de les societats Pillow Hotels i MD Management, ambdues del sector hoteler.

Josep Tabernero Caturla (Barcelona, 1963). Director de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). També és el cap d’oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Ha participat en la investigació de diversos fàrmacs contra el càncer colorectal. És assessor clínic d’Oniria Therapeutics, una startup constituïda el desembre passat per desenvolupar fàrmacs innovadors en el camp de l’oncologia de precisió.

Més informació
Piqué, a la nova cúpula de Barcelona Global liderada per Maite Barrera
Barcelona Global demana al Govern més ambició per la llei de startups
Avui et destaquem
El més llegit