Barcelona multa Airbnb i Homeway amb 600.000 euros

L'Ajuntament sanciona les plataformes per seguir anunciant pisos sense llicència

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dijous que l'Ajuntament sancionarà les plataformes Airbnb i Homeway amb 600.000 euros a cadascuna per seguir anunciant pisos turístics sense llicència, segons ha explicat en una entrevista aquest dijous en Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

L'Ajuntament ha assegurat en un comunicat que les dues empreses van ignorar el primer requeriment de l'administració perquè deixessin d'anunciar pisos turístics il·legals i facilitessin les dades d'aquests allotjaments, per la qual cosa ja se'ls va imposar una sanció de 30.000 euros a cadascuna.

Com han continuat amb aquesta activitat, la infracció passa de ser greu a molt greu, per la qual cosa s'ha fixat una sanció de 600.000 euros per a cada una, el màxim previst per la Llei de Turisme.

Els expedients ja s'han signat i pròximament es notificaran les multes, que s'ajustaran a la quantitat de nombre d'anuncis publicats -3.812 Airbnb i 1.744 Homeway-, el benefici econòmic que obtenen, la seva posició dominant al mercat i la reincidència en la infracció. Pel que fa a altres portals que anuncien allotjaments turístics a Barcelona, continua la tramitació d'un expedient administratiu per imposar una sanció màxima de 30.000 euros a nou plataformes que no van atendre els requeriments d'informació de l'ajuntament: Housetrip, 9 flats, Fotocasa, Onlyapartments, Open House, Tripadvisor, Niumba i Rent4days.

Set pàgines els retiren
L'Ajuntament ha assegurat que set portals han deixat d'anunciar pisos turístics sense llicència després de la pressió del consistori: Booking, Aparteasy, Apartmemtsbcn, Apartamentbarcelona, Insidebarcelona, Barcelonahome i Rentalia.

A més, després de monitorar a les plataformes, l'Ajuntament ha requerit la retirada d'anuncis de pisos sense llicències a 84 petites societats intermediàries o particulars amb més d'un pis, dels quals 21 s'han fet efectius i 63 segueixen el procediment sancionador. Entre juliol i octubre, el consistori ha emès ordres de cessament d'activitat a 709 pisos turístics il·legals i ha obert 2.943 expedients gràcies al treball d'inspectors de l'Ajuntament.

En concret, un equip de 20 visualitzadors ha realitzat 2.025 recerques a Internet d'anuncis de pisos turístics sense llicència, que s'han materialitzat en 1852 visualitzacions al carrer que han permès identificar 815 pisos sense permís.
Avui et destaquem
El més llegit