Barcelona pacta amb les webs no publicar pisos il·legals

El consistori avala l'oferta de HomeAway, Booking, TripAdvisor, Rentalia i Apartur

Les plataformes de lloguer vacacional HomeAway, Booking, Tripadvisor, Rentalia i Apartur i l'Ajuntament de Barcelona s'han reunit aquest dilluns per començar a combatre de forma conjunta els pisos turístics il·legals i per "valorar la gent que ho està fent bé a la ciutat" i opera dins de la legalitat, ha defensat la tinent d'alcalde Janet Sanz. En aquesta reunió no hi ha participat Airbnb perquè anuncia apartaments turístics sense llicència.

Sanz ha llançat un missatge de "seguretat i tranquil·litat als ciutadans i als visitants" davant la legalitat dels pisos turístics que ofereixen aquestes plataformes, ha dit després d'una reunió de més d'una hora a l'Ajuntament amb representants de les plataformes, excepte de TripAdvisor, que no ha pogut assistir encara que comparteix aquest compromís.

Al costat del regidor de Turisme, Agustí Colom, Sanz ha assenyalat que han convocat a la reunió plataformes que "han demostrat una molt bona predisposició per poder trobar espais de col·laboració, treball conjunt i corresponsabilitat per un Govern equilibrat del turisme" que faci compatible la vida de ciutadans i visitants.

Colom ha afegit que totes aquestes empreses estan treballant per eliminar l'oferta il·legal de les seves plataformes i mantenen un "nivell de compromís fefaent i real" amb aquest objectiu, i Sanz ha advocat per buscar mecanismes de control i equilibri del turisme, també amb inspeccions i sancions a les plataformes que publiquen pisos il·legals.

Sanz ha assenyalat que preveuen reunir-se amb les plataformes dins d'un mes o mes i mig, amb un calendari que pretenen que sigui regular per treballar en l'assumpte, i ha dit que les plataformes han expressat inquietuds -com la diversitat de regulacions segons la ciutat en la qual s'operi- i la seva comprensió per la situació de Barcelona, "de conflicitivitat que en alguns casos s'expressa al carrer.

Colom ha assenyalat que les plataformes poden contribuir a avançar cap a un turisme més responsable i sostenible i que abordaran les seves inquietuds en properes trobades, en les quals també plantejaran fórmules per incrementar el retorn dels beneficis que genera el turisme a la ciutat, cosa que podria fer-se mitjançant polítiques de responsabilitat social corporativa de les plataformes, ha assenyalat.

Ha dit que les empreses participants es beneficien perquè "instal·lar-se a l'espai de la legalitat millora la seva reputació"; tenen un diàleg directe i estable amb l'Ajuntament, i garanteixen al turista que ofereixen allotjaments legals amb garanties i prestacions mínimes en els quals no es trobaran inspeccions ni problemes imprevistos.

Preguntada per la sanció a HomeAway d'un màxim 600.000 euros per haver-hi seguit anunciant pisos il·legals, Sanz ha assenyalat que, amb aquest espai de col·laboració i amb les al·legacions que presenti, s'acabarà "concretant l'evolució d'aquest expedient", posterior a dues sancions de 30.000 euros imposades el 2015, una de les quals es va pagar i l'altra va ser recorreguda.

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, que ha comparegut després de Sanz i Colom, ha recordat que la seva entitat aglutina unes 240 empreses que gestionen 7.000 dels 9.600 pisos legals de la ciutat, que generen 2.100 llocs de treball directes i 5.000 indirectes, ha destacat.

Ha demanat explicar els beneficis dels apartaments legals i ha assegurat que els il·legals s'estan reduint des de fa prop d'un any, per la qual cosa l'"esforç de l'Ajuntament" amb les inspeccions està tenint el seu efecte, ha dit.
Avui et destaquem
El més llegit