Els bars calculen 315 milions de pèrdues el primer cap de setmana tancats

La Fecasarm alerta de la proliferació de festes i botellots com a conseqüència del tancament de l'hostaleria

Els bars i restaurants catalans calculen pèrdues milionàries el primer cap de setmana de tancament | Europa Press Els bars i restaurants catalans calculen pèrdues milionàries el primer cap de setmana de tancament | Europa Press

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en 315 milions d'euros les pèrdues del sector el primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats per les noves restriccions que el Govern ha instaurat a causa de l'augment de casos de coronavirus

Segons les organitzacions, les pèrdues van ser de 70 milions el divendres, 140 milions el dissabte i 105 milions el diumenge. A més, ha criticat que el poc temps amb què es va avisar ha fet que molts negocis hagin hagut de llençar tot el producte perible que ja tenien i al qual no van poder donar sortida. Ha afegit que en els 315 milions de pèrdues no hi ha comptabilitzades les pèrdues indirectes dels proveïdors ni l'afectació de la reducció horària prevista.

La Fecasarm ha alertat que els botellots, les festes "il·legals" i les privades han augmentat com a conseqüència del tancament de l'hostaleria, que han provocat molèsties veïnals i han requerit intervencions policials. L'organització ha afirmat que això és conseqüència de la "inexistència total i absoluta d'oferta nocturna legal". Ha assegurat que aquestes festes ara comencen abans pel tancament de bars i restaurants. Entre d'altres, ha afirmat que han rebut denúncies de festes celebrades "en habitacions d'hotels de luxe de Barcelona".

Més info: L'última canya d'octubre

El secretari general de la federació, Joaquim Boadas, ha lamentat que la Generalitat "persisteix en el seu error de sacrificar establiments legals mentre les festes i botellots en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen i, evidentment, els contagis se seguiran produint". Boadas ha exigit al Govern rectificar ja que ha assegurat que si es manté la mesura restrictiva "milers d'empreses hauran de tancar i es destruiran milers de llocs de feina de manera innecessària".

"El sector de la restauració i l'oci nocturn són part de la solució i no el problema, ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d'aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en altres espais no hi són", ha reivindicat. La Fecasarm ha recordat que va impugnar la mesura davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i va demanar la suspensió temporal de la mateixa.

El president de la Fecasarm, David López, ha recordat que calculen unes pèrdues de 1.000 milions d'euros en 15 dies, a les quals s'ha de sumar "un dany irreparable". Ha afegit que entre un 10% i un 20% "ja no tornaran a obrir i fins a un 50% es troben en risc d'haver de tancar abans de final d'any si no reben ajudes reals i eficaces de manera molt urgent".

En aquest sentit, ha valorat que els 40 milions d'ajudes anunciats pel Govern són "totalment insuficients". En cas que no arribin les ajudes anunciades, la Plataforma d'Empresaris afectats per la covid-19, en la que es troba la Fecasarm, està preparant una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva per reclamar el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arrel del tancament dels locals.

Més informació
Roger Pallarols: "La meitat de bars i restaurants de Barcelona poden desaparèixer"
Avui et destaquem
El més llegit