La biomedicina i la IA protagonitzen el Barcelona Alumni Global Summit

El talent científic i tecnològic a l'exterior posa deures a les institucions locals

Intervencions institucionals del Barcelona Alumni Global Summit 2021| Cedida Intervencions institucionals del Barcelona Alumni Global Summit 2021| Cedida

La trobada anual del talent científic i tecnològic de Barcelona a l’exterior, el Barcelona Alumni Global Summit, ha reunit més de 300 professionals d’una trentena de països. L’esdeveniment, organitzat per SciTech DiploHub, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ha concentrat digitalment a professionals de l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació formats a Barcelona i actualment en càrrecs de responsabilitat en els centres de recerca, empreses i universitats més punters del món, que han aprofitat l'ocasió per a formular recomanacions a les institucions locals per reforçar l’atracció de talent i el potencial innovador de la ciutat.

Una de les principals recomanacions ha estat la de millorar les polítiques científiques per tal d’agilitzar els tràmits per a la creació d'startups per emprenedors a l'exterior. Han destacat la importància d’aprofitar el context post-pandèmic per facilitar l’atracció de talent internacional, simplificant els tràmits burocràtics i afavorint la consolidació d’investigadors postdoctorals; promoure la col·laboració entre empreses tractores en innovació i els grups de recerca o infraestructures cientificotècniques locals en àmbits com la genòmica, les teràpies avançades o la intel·ligència artificial; i aprofitar el paper del talent a l’exterior com a identificadors i multiplicadors d’oportunitats acadèmiques i empresarials.

L'exconseller Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), ha aplaudit les propostes, destacant que “un programa extraordinari d’atracció i recuperació de talent científic permetria reincorporar milers d’investigadors molt ben formats a les universitats i centres de recerca catalans en la propera dècada”. SciTech DiploHub s’ha compromès a incloure aquestes recomanacions a l’Estratègia de Diplomàcia Científica i Tecnològica 2022-2026 que es preveu aprovar aquesta primavera conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

La biomedicina i la intel·ligència artificial han estat assenyalades com a dues àrees amb molt de recorregut per a l’ecosistema tecnològic i del coneixement de la ciutat. Durant la jornada, experts d’institucions acadèmiques com el Centre de Tecnologies Quàntiques de Singapur, les Universitats de Berkeley, Lausana i Luxemburg o la Copenhagen Business School; empreses tecnològiques com Microsoft o Twitter i les farmacèutiques GlaxoSmithKline i Novartis, han abordat temes com el futur de les teràpies gèniques i cel·lulars, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i les oportunitats per a l’ecosistema del coneixement de Barcelona per atraure, retenir i desenvolupar talent en aquestes àrees del coneixement.

Arran de la crisi de la covid-19, membres de la xarxa Barcelona Alumni van aixecar un fons d’un milió d’euros durant el 2021 per contribuir al desenvolupament de la diplomàcia científica de la ciutat que lidera SciTech DiploHub. La iniciativa tenia l’objectiu de posar-se a disposició de l’ecosistema de Barcelona perquè el seu coneixement reverteixi en la ciutat, materialitzant noves oportunitats de col·laboració científica i empresarial. En la mateixa línia, s’ha inaugurat la plataforma mòbil de Barcelona Alumni, que permet a més d’un miler de membres interactuar entre ells, desenvolupar projectes de col·laboració internacional amb les universitats, centres de recerca i startups de Barcelona, així com accedir a oportunitats científiques, empresarials i de desenvolupament professional i mentoria des de qualsevol dispositiu.

Més informació
Bing, IA, Barcelona
El talent, la matèria que mou el món
Avui et destaquem
El més llegit