Com curar les borses del coronavirus que s'ha endut el Mobile

L'economista Jordi Bellini analitza les reaccions als mercats de la cancel·lació del congrés

Por al contagi del coronavirus a Hong Kong. | ACN Por al contagi del coronavirus a Hong Kong. | ACN

A poc a poc, les borses es van curant del coronavirus. El pànic inicial que es va viure per la incertesa sobre el virus està desapareixent sense pressa, però també sense pausa. L’SSE, el principal indicador de la borsa de Shanghai, està recuperant tot el que va perdre en el denominat “dilluns negre” que va patir la setmana passada i ara mateix se situa a només un 2% del nivell en què va tancar abans de les vacances de l'any nou xinès. Això ha estat possible gràcies a la constant pujada de l’índex des de la caiguda en el moment de l'obertura despès de vacances, i acumula una pujada de més del 6% en poc menys de dues setmanes.

Les borses d’Estats Units, que ja anaven marcant nous màxims històrics la setmana passada, ho han tornat a fer al llarg d'aquesta setmana. Com ja vam avançar l'última setmana, l’optimisme que es va tornar a imposar a les borses yankees segueix més viu que mai. Són diverses les raons, i algunes d'elles ja les hem explicat en articles d'aquesta mateixa secció.

Més info: Protegits de l’apocalipsi zombie

Deixant de banda que hi ha menys por pel coronavirus, el fet que no s’hagin pujat els tipus d’interès i que s’hagin arribat a acords comercials tant amb la Xina com amb altres socis ha fet que les borses acumulin unes setmanes de positivisme. A excepció, clar està, de la crisi del coronavirus. El S&P 500 va arribar a un màxim de gairebé 3.380 punts i el Dow Jones va deixar el sostre en 29.550 punts.

Tot i aquest ambient (molt) més distès que en setmanes anteriors, GSMA ha decidit cancel·lar el Mobile World Congress veient la pluja de baixes que acumulava en els dies previs a la cancel·lació. Ho va fer d'urgència aquest dimecres, i tot i que no es pot atribuir directament a la cancel·lació perquè les borses ja estaven tancades, l’Ibex 35 va baixar durant les primeres hores de dijous.

"Ambient optimista a l'Ibex 35, excepte als despatxos de GSMA" 

Força més probable és que aquesta fos una reacció a la forta pujada del nombre de víctimes del coronavirus que es va saber el mateix dijous pel matí, ja que a les borses europees els hi va succeir el mateix. En qualsevol cas, el mateix dia l’Ibex va recuperar gairebé tot el que va baixar durant les primeres hores, cosa que li va permetre superar els 9.970 durant la sessió de divendres, un nivell que no havia assolit des de fa més d’un any i mig. Com ja hem dit, ambient optimista (excepte als despatxos del GSMA).

Veient com GSMA cancel·la el Mobile World Congress quan s’acaba de celebrar l’ISE a Àmsterdam amb empreses que havien decidit no anar al congrés de Barcelona sorgeixen tres preguntes: Perquè s’ha anul·lat el congrés? A qui ha perjudicat? I els holandesos s’han guardat en secret la cura del virus? Deixant de banda la tercera pregunta pels teòrics conspiracionistes, la resposta de la primera pregunta la podem trobar en aquesta exclusiva de VIA Empresa

La segona pregunta té una resposta bastant senzilla. Ha quedat clar que la reacció de la borsa a la cancel·lació del congrés ha estat força petita, ja que molts dels grans fabricants de mòbils venien a Barcelona per presentar els seus nous models, i això ho poden fer pràcticament des de qualsevol lloc. En canvi, el petit comerç relacionat amb el turisme és el més afectat, ja que com diuen aquests comerços, feien l’agost durant la setmana del Mobile.

Els sectors més afectats són els hotelers i el de la restauració, però en general gairebé tots els sectors veuran, encara que sigui una mica, afectats els seus ingressos. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit prendre mesures per incentivar el turisme durant aquests dies en què s’anava a celebrar el Mobile amb una promoció turística anomenada Opportunity Week. Així ho ha comunicat l’Ajuntament després de parlar amb diversos gremis afectats pel Mobile.

I així és com podríem dir que el coronavirus, a data de divendres tarda, ha infectat 63.851 persones, i s’ha endut la vida de 1.380 persones i també del Mobile World Congress 2020.

Més informació
"El MWC no se celebra per mala gestió i incompetència de Hoffman"
Avui et destaquem
El més llegit