La bretxa d'ocupació entre joves amb formació superior i bàsica va augmentar vuit punts en 20 anys

La formació universitària és un ascensor social amb un impacte positiu en l’accés al mercat laboral dels joves, segons un informe de la Fundació "la Caixa"

La formació universitària és un ascensor social, segons un estudi de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa" | Cedida La formació universitària és un ascensor social, segons un estudi de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa" | Cedida

La massificació de les titulacions d’ensenyament superior ha suscitat dubtes en l’opinió pública sobre el valor i les oportunitats que realment generen entre els joves, especialment en l’àmbit laboral. Però l’estudi L’educació i els seus efectes sobre les oportunitats del jovent constata que la formació universitària, així com la Formació Professional Superior, és un ascensor social, amb un impacte positiu en l’accés al mercat laboral dels joves. És una de les conclusions principals d’aquest informe inclòs en el dossier Joves, oportunitats i futurs, de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”.

A l’estudi, liderat per Lígia Ferro, de la Universidade do Porto, i Pedro Abrantes, de la Universidade Aberta i l’ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa, s’hi analitza l’evolució educativa dels joves espanyols i l’impacte que aquesta ha exercit en les seves oportunitats laborals entre 2001 i 2021 gràcies a les dades comparatives de l’Eurostat i l’OCDE. Entre altres conclusions, els autors indiquen que la bretxa en la taxa d’ocupació dels joves espanyols amb un nivell d’estudis bàsics (primària o ESO) i els titulats universitaris o amb una FP Superior, va augmentar vuit punts en 20 anys, i que aquesta taxa és més elevada entre els estudiants amb formació superior.

El 2021, la taxa d’ocupació dels joves d’entre 25 i 34 anys amb estudis superiors va ser del 78,2% enfront del 59,2% de l’ocupació entre joves amb estudis de primària o ESO, cosa que indica una diferència del 19%. El 2001, l’ocupació entre els joves amb formació superior va ser del 75,7%, i la dels joves amb estudis bàsics, del 64,6%, com es pot comprovar en la gràfica.

Taxa d'ocupació dels joves entre 25 i 34 anys segons el nivell d'estudis (en %) | La Caixa
Taxa d'ocupació dels joves entre 25 i 34 anys segons el nivell d'estudis (en %) | La Caixa

Des d’una perspectiva europea, entre 2001 i 2021 la bretxa va augmentar més de sis punts a favor dels joves amb estudis universitaris. Mentre la taxa d’ocupació dels joves d’entre 35 i 34 anys amb formació superior va ser del 85,1 % el 2021, l’ocupabilitat dels joves europeus amb estudis de primària o ESO va ser del 56 %, cosa que indica una diferència del 29,1%. El 2001, la taxa d’ocupació de la població jove amb estudis universitaris se situava en el 85,3% i la dels joves amb un nivell educatiu bàsic era del 62,6%, la qual cosa suposava una diferència del 22,7 %.

«El nivell educatiu dels joves ha esdevingut un factor encara més decisiu per a les seves oportunitats en el mercat laboral. Això ha estat una tendència constant al llarg de les últimes dues dècades i es continua observant actualment. A més, és una tendència més forta entre les noies. És a dir, la inequitat de gènere s’ha ampliat per a les joves amb baixos nivells educatius, però gairebé desapareix per a les joves amb estudis universitaris», ha declarat el coautor de l’estudi i investigador de la Universidade Aberta i l’ISCTE - Instituto Universitário de Lisboa, Pedro Abrantes.

 
Més informació
Sobreprotecció parental? El 26% dels joves va a entrevistes de feina amb els pares (i es "colen")
Els 'influencers': una nova aspiració per als joves que creix a doble dígit
Massa joves per ser savis
Avui et destaquem
El més llegit