La bretxa salarial de gènere se situa en el valor més baix de la sèrie històrica

Les dones catalanes cobren prop de 500 euros menys al mes que els homes a Catalunya

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, durant la presentació d'un informe sobre la bretxa salarial | ACN El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, durant la presentació d'un informe sobre la bretxa salarial | ACN

La bretxa salarial de gènere va caure per cinquè any a Catalunya el 2019 i es va situar en un 20,6%, el valor més baix de la sèrie històrica, que recull dades des del 2008, segons un informe elaborat per l'Observatori del Treball i Model Productiu. Les dones catalanes van cobrar prop de 500 euros menys al mes que els homes, un descens d'1,5 punts respecte al 2018 que s'explica per l'increment del Salar Mínim Interprofessional, que va créixer un 22,3% aquell any i que va portar el sou de les dones a pujar un 3,1% i el dels homes un 1,1% aquell any. En aquest sentit, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge han reclamat adaptar l'SMI a la realitat catalana, i apujar-lo fins als 1.200 euros.

Tot i la reducció de sis punts de la bretxa entre 2014 i 2019, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha advertit que a aquest ritme es trigarà entre 25 i 30 anys a erradicar la bretxa salarial, que és una de les mostres de la "desigualtat estructural" que pateixen les dones. "No podem ser complaents, ja que segueix sent una xifra intolerable que disminueix a un ritme massa lent, tan sols 4,8 punts percentuals de descens en aquest període de 13 anys", ha dit Verge en una roda de premsa per presentar l'informe a la seu del Departament d'Empresa i Treball.

La consellera ha recordat les conseqüències sobre la vida de les treballadores, sobretot en l'estructura salarial més baixa. "Són 498 euros mensuals de diferència i gairebé 6.000 a l'any, cosa que impacte en la capacitat de consum, de pagar el lloguer, en la vida i és el que ens està explicant entre altres factors la feminització de la pobresa", ha dit Verge.

A partir del 8 de març entrarà en vigor l'obligatorietat de tenir un pla d'igualtat per les empreses de més de 50 treballadors i s'iniciaran actuacions per aquest tipus d'empreses. En aquest sentit, la Inspecció de Treball va fer 240 intervencions per controlar el desplegament d'aquestes eines durant el 2021, que van resultar en 136 infraccions, un 491% més que l'any anterior.

Més informació
“Mama, jo de gran vull ser CEO d’una companyia”
El cop de taula de les dones als consells d’administració
Avui et destaquem
El més llegit