Un Brexit sense acord reduiria un 8% l'economia del Regne Unit el 2019

L'atur augmentaria un 7,5% com a conseqüència del "deteriorament de les condicions econòmiques"

La premier britànica, Theresa May, signant la carta amb què activava el Brexit La premier britànica, Theresa May, signant la carta amb què activava el Brexit

Un Brexit sense acord reduiria un 8% l'economia del Regne Unit el 2019, segons les previsions econòmiques del Banc d'Anglaterra. En un informe fet a petició de la Cambra dels Comuns, la màxima institució bancària del país ha assegurat que si els britànics abandonen la Unió Europea el març del 2019 sense un acord i sense període transitori la seva economia cauria fortament ja el primer any.

El banc central britànic constata que es produiria un "deteriorament de les condicions econòmiques" comportant un augment de l'atur del 7,5%, la caiguda dels preus de l'habitatge en un 30% i el valor de les propietats comercials en un 48% i una inflació superior al 6%.

A més, detecta que la lliura perdria un 25% del seu valor i estaria per sota del dòlar nord-americà i l'euro.

Segons aquest banc central, si en canvi el Regne Unit acorda una relació comercial amb la UE que no impliquin controls duaners, barreres reguladores i que inclogui un acord sobre els serveis financers, el PIB el 2023 seria només un 1% més baix que si es quedés al bloc europeu.

Aquests pronòstics tenen en compte que Londres marxaria totalment de la UE el 2021 després de dos anys d'adaptació.

El Brexit ja té conseqüències

"La retirada de la UE ja ha tingut conseqüències per a l'economia", afirma el document del Banc d'Anglaterra. En aquest sentit, assenyala que la productivitat s'ha "alentit", la lliura s'ha "depreciat" i la inflació està perjudicant el nivell adquisitiu de la població.

Banc d'Anglaterra: "La retirada de la UE ja ha tingut conseqüències per a l'economia"

Quan falten menys de dues setmanes per la votació de l'acord de sortida al parlament britànic, el govern britànic també ha publicat els seus pronòstics davant els diferents escenaris del Brexit. Londres preveu una caiguda de fins al 10,7% del PIB en 15 anys en un Brexit sense acord, segons els últims pronòstics oficials. Segons les dades de l'executiu britànic, en el millor dels casos la seva economia es reduiria un 0.6% el 2036, un escenari basat en el pla de Chequers, presentat per la primera ministra britànica Theresa May i que va ser rebutjat.

El seu ministre d'economia, Philip Hammond, ha admès en una entrevista a la BBC que en un "sentit purament econòmic" els britànics estaran pitjor fora de la UE perquè marxar crearà "obstacles" al seu comerç. Tanmateix, Hammond ha defensat que no només es tracta d'una qüestió econòmica i que l'acord de May portarà "beneficis polítics" com "controlar" les seves aigües pesqueres.

 

Més informació
La inversió britànica a Catalunya obvia el Brexit
El Brexit toca la producció de cotxes a Espanya
Brexit: cronologia d'un comiat
Avui et destaquem
El més llegit