Brussel·les evita donar suport al Midcat

La Comissió Europea assegura que són els estats implicats i els promotors els que han d'avaluar la "viabilitat" del projecte

L'eurocomissària d'Energia, Kadri Simson, durant una roda de premsa. | ACN L'eurocomissària d'Energia, Kadri Simson, durant una roda de premsa. | ACN

La Comissió Europea evita posicionar-se sobre el Midcat i deixa el futur de la infraestructura en mans d'Espanya i França. Un dia després que el president francès, Emmanuel Macron, tanqués la porta al projecte per construir un tercer gasoducte entre Espanya i França en considerar-lo innecessari, el portaveu d'Energia de l'executiu comunitari, Tim McPhie, ha assegurat que són els estats membre implicats i els promotors els que han d'avaluar el projecte. "En aquests moments, la Comissió Europea no pot posicionar-se sobre cap projecte concret", ha dit McPhie en la roda de premsa d’aquest dimarts de l'executiu comunitari.

Preguntat sobre si es tracta d'un projecte al qual Brussel·les dona suport per reduir la dependència energètica de Rússia, el portaveu comunitari d'Energia ha insistit que són els estats implicats i els promotors els que han d'avaluar primer la seva "viabilitat".

Tim McPhie, portaveu d’Energia de la Comissió Europea: el Midcat no es troba en els projectes d’interès comú

"No podem donar una posició específica en aquest moment. Cal que els Estats membre i els promotors avancin en l'anàlisi sobre les possibilitats de viabilitat del projecte i aleshores estarem en condicions de donar la nostra opinió sobre un projecte precís", ha precisat McPhie. Ha afegit que "qualsevol projecte transfronterer addicional d'infraestructures que uneixin la Península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea necessita més avaluacions dels països implicats i dels promotors del projecte, per això la Comissió no pot prendre posició".

A més, McPhie ha subratllat que el Midcat no es troba entre els projectes d'interès comú, la llista de la Comissió Europea que indica els projectes d'interconnexions energètiques considerats prioritaris i que són elegibles per rebre fons.

A més, el portaveu comunitari ha subratllat que la nova legislació europea no permet finançar amb fons europeus els projectes basats en energia fòssil com el gas.

Més informació
Foment insisteix en el Midcat i discrepa dels "recels" de França
França manté el rebuig al MidCat perquè "no respon a la crisi actual"
Els protagonistes del MidCat, la infraestructura que ha tornat del coma profund
Avui et destaquem
El més llegit