Brussel·les proposa un límit al gas rus i retallar els beneficis de les energètiques

"Hem de retallar els beneficis que Rússia utilitza per finançar la guerra d'Ucraïna", subratlla Ursula Von der Leyen

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen | ACN La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen | ACN

La Comissió Europea ha proposat aplicar un topall del preu del gas rus amb l'objectiu de reduir els ingressos que obté el Kremlin pel subministrament d'energia. "Hem de retallar els beneficis que Rússia utilitza per finançar la guerra d'Ucraïna", ha subratllat la presidenta de l'executiu europeu, Ursula Von der Leyen. A banda d'aquesta mesura, la Comissió també ha plantejat altres solucions per controlar els preus de l'energia i evitar que la inflació es dispari. Entre elles, destaca la proposta per reconduir els beneficis extraordinaris que aconsegueixen les empreses energètiques i així ajudar els més vulnerables o modificar el marc europeu d'ajudes a companyies subministradores per agilitzar l'obtenció de subvencions.

Malgrat les amenaces de Rússia –Putin ha assegurat que tallarà el subministrament energètic si finalment s'aprova un topall al preu del gas-, Von der Leyen ha assenyalat que l'actitud del Kremlin "no és cap sorpresa" i s'ha mostrat convençuda que el conjunt de la Unió Europea actuarà "amb solidaritat, determinació" i mostrant "voluntat política". El topall al preu del gas rus és la mesura estrella proposada aquest dimecres per la Comissió –i que es debatrà aquest divendres entre els diferents ministres d'energia de la UE-, però Von der Leyen ha citat quatre propostes addicionals per fer front a la crisi energètica actual.

Per una banda, la presidenta de la Comissió ha suggerit un estalvi "intel·ligent" d'electricitat. En segon lloc, ha recomanat limitar els beneficis que obtenen les companyies energètiques. La tercera mesura, que afecta les empreses de petroli i gas, proposa que facin "una contribució solidària" per ajudar els col·lectius més necessitats. Finalment, l'executiu actualitzarà el seu marc d'ajudes per tal que les empreses energètiques tinguin accés a una major liquiditat, quelcom indispensable per tal de poder continuar operant amb garanties.

Avui et destaquem
El més llegit