
L'autopista AP-1 Burgos-Armiñón (Àlaba) es converteix aquest divendres en la primera via de pagament d'Espanya que deixa de cobrar peatge en acabar el seu contracte de concessió amb una empresa privada i tornar a dependre directament de l'Estat.
Els 20.858 vehicles que diàriament circulen per l'autopista, una de les més transitades, deixaran de pagar cap taxa a partir de la mitjanit del divendres al dissabte 1 de desembre.
La mesura és fruit del compromís que va adquirir el ministre de Foment, José Luis Ábalos, quan es va fer càrrec d'aquest Departament de no prorrogar la concessió ni el peatge en aquelles vies de pagament que acabessin el contracte de concessió durant el seu mandat.
Així, en cas que s'esgoti la Legislatura, aquest compromís suposarà també aixecar el peatge del tram de l'AP-7 entre Tarragona, Alacant i València, i de l'AP-4 Sevilla Cadis, en tots dos casos al desembre de 2019, quan acaben les seves concessions amb el grup Abertis.
Quant a l'AP-1, conclou la seva concessió amb Europistas, una filial del grup Itínere. No obstant això, aquesta companyia seguirà encarregant-se del manteniment de la via durant almenys sis mesos més.
L'empresa concessionària seguirà amb el manteniment per un contracte d'urgència amb el Ministeri
Foment ha aconseguit un acord amb la companyia, a la qual l'atorgarà un contracte pel procediment d'urgència, perquè segueixi ocupant-se de la conservació de la infraestructura en tant el Ministeri culmina el procés per contractar aquests treballs.
En virtut d'aquest acord, l'empresa subrogarà a 62 treballadors del total de 111 que estaven emprats en l'autopista i pels quals Itínere ja ha pactat un ERE d'extinció. Es tracta de tota la plantilla, excepte la qual estava vinculada al cobrament de peatges.
Debat sobre el peatge
L'AP-1 aixeca les seves barreres de peatge enmig del debat obert sobre l'eventual necessitat d'abonar una taxa per ús de la tota la xarxa d'autovies i autopistes del país per garantir la sostenibilitat futura de la xarxa i pagar la seva conservació.
El ministre de Foment s'ha compromès a aixecar el peatge en autopistes com l'AP-1 i les que vencen el proper any perquè arriben al final de la seva concessió i, per tant, la seva construcció està totalment amortitzada.
En el cas de les nou vies de pagament rescatades i que gestiona Foment, defensa que hagin de seguir cobrant perquè encara no van acabar el seu termini concesional, si bé assegura que el baixarà.
No obstant això, respecte a la resta de la xarxa, Ábalos ha recordat en diferents ocasions que "no hi ha res de franc" i que l'ús de les autovies, igual que el d'altres infraestructures, "ha de compensar-se", per evitar que "acabin pagant-les els qui no les usen" o per alliberar recursos pressupostaris per a altres finalitats socials.
Per això, ha emplaçat el Congrés a debatre i consensuar un nou model de finançament "coherent i igualitari per a tot el territori" per a la xarxa de 12.000 quilòmetres d'autovies i 3.000 quilòmetres d'autopistes amb què explica Espanya. Es tracta d'una de les xarxes més extenses d'Europa, on una vintena de països tenen ja tarificado el 100% de les seves vies d'alta capacitat.