Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats d'aquest dijous a València | Caixabank
Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats d'aquest dijous a València | Caixabank

La Caixa vol trobar "una solució beneficiosa" per a Catalunya

El conseller delegat de Caixabank respecta les accions “no-violentes” a les seues oficines i espera que el conflicte "no es cronifique"

Estava clar quin seria el tema principal de la presentació dels resultats dels nous primers mesos de 2019 de CaixaBank: les protestes a Catalunya per la sentència del Procés. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha respost, amb el seu estil pausat, a totes les preguntes al respecte i ha expressat tres idees: respecta totes les accions que no són violentes, espera que el conflicte “no es cronifique” i desitja que es trobe una “solució beneficiosa” per a Catalunya i “per a la resta d’Espanya”.

“La nostra posició respecte a Catalunya és molt clara: respecte a la llei i trobar una solució beneficiosa per a Catalunya i per a la resta d’Espanya. L’important és erradicar la violència, que no és positiva per a ningú”, ha remarcat. Ha insistit en el fet que “la inestabilitat no ajuda al creixement econòmic”, però no s’ha atrevit a fer un exercici d’ucronia respecte a com hauria crescut el negoci de CaixaBank sense la inestabilitat política: “És molt difícil de mesurar. És una qüestió no de les últimes setmanes, sinó anys. Què podia haver succeït és subjectiu, però gràcies a Déu, Espanya i Catalunya han continuat creixent. Lògicament té un impacte directe en determinades indústries com el turisme o el comerç al detall”.

Gortázar: “Esperem convèncer a qui no li agraden les nostres actuacions, però si les accions són pacífiques, lògicament respectem qualsevol opinió”

“L’important és que no es cronifique, a ningú li agraden uns episodis com els que hem tingut”, ha destacat sobre les protestes de setembre. Ha afirmat que tenen “negocis en la zona afectada”, però no ha donat xifres d’oficines afectades pels disturbis: “Hem tingut desperfectes que hem pogut reparar ràpidament”. Ha assegurat que econòmicament “no són rellevants” per al negoci de l’entitat, tot i que “per als seus treballadors i per als seus clients sí que tenen un impacte”. “Estem intentant protegir-los i l’activitat de CaixaBank a Barcelona i a Catalunya no s’ha paralitzat”, ha subratllat.

Respecte a les accions de la plataforma Tsunami Democràtic a oficines de CaixaBank i les crides a retirar els diners d’aquesta entitat perquè l’acusen de “finançar la repressió”, Gortázar l’ha acceptat amb to conciliador: “No som l’única empresa afectada per les protestes. Però no podem més que respectar tot allò que s’emmarque en el món de la no-violència. Crec que no es justifica perquè acomplim una funció social molt important, sobretot per la quota de mercat que tenim, de donar serveis financers. Esperem convèncer a qui no li agraden les nostres actuacions, però si les accions són pacífiques, lògicament respectem qualsevol opinió”.

Una altra qüestió política molt rellevant per a l’economia és la formació d’un Govern espanyol. Amb l’ull posat en els comicis del 10N, Gortázar s’ha mostrat optimista: “És important que tinguem un Govern després de les eleccions, però més que preocupació, tinc la confiança de què serà així. És un clamor de la societat. És una llàstima que no s’haja configurat després de les primeres eleccions, però ara sí que l’han de fer, la societat ho necessita”.

El conseller delegat ha assegurat que “estem en un procés de desacceleració, no de recessió”

Parlem estrictament d’economia. Xifres. Els resultats de CaixaBank dels primers nou mesos de 2019 reflecteixen un benefici atribuït de 1.266 milions, un 28,4% menys que durant el mateix període de l’any anterior. En aquestes dades incideix l’acord laboral assolit durant el segon trimestre, que va suposar una despesa de 978 milions d’euros (685 milions d’euros nets) i que asseguren que els ajudarà a estalviar 200 milions l’any (32 milions ja durant el tercer trimestre). Si s’exclou aquest efecte, el resultat s’incrementa un 10,4%, fins als 1.951 milions. Per altra banda, el volum de negoci augmenta un 4,4% durant l’any fins als 609.012 milions d’euros, gràcies a l’èxit comercial i a la millora de la vinculació.

Més info: L'ERO rebaixa un 28,4% els beneficis de Caixabank

Tot això, en un context de desacceleració o de recessió? “No tenim una bola de cristall, però sí que veiem que estem en un procés de desacceleració, no de recessió. Mantenim les nostres previsions de creixement i al mercat de treball es continua creant ocupació, encara que a un ritme inferior. La formació d’un govern espanyol estable ajudarà a frenar la desacceleració i també serà important l’evolució del context internacional, les discussions entre els EUA i la Xina i el Brexit”.

Preguntat sobre la possibilitat que CaixaBank cobre dipòsits a particulars en el futur, Gortázar ho ha rebutjat rotundament. “No anem a fer-ho i això no crec que canvie en cap escenari. Cobrem a depositants empresarials de grandària significativa perquè té un cost per al banc i els nostres clients ho entenen. La liquiditat excedentària té un cost, no un benefici”, ha resolt.

Avui et destaquem
El més llegit