Ministra i conseller: dues estratègies de recuperació

El conseller d'Economia anuncia la creació d'una Secretaria d'Afers Econòmics i Fons Europeus i un fons d'inversió en recerca

Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat | Europa Press Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat | Europa Press

L'estratègia per sortir de la crisi provocada per la covid-19 ha estat àmpliament debatuda des de l'inici de la pandèmia. Està clar que la naturalesa de la recessió és diferent a la de la crisi financera viscuda el 2009 i que, per tant, la reactivació econòmica també serà diferent. També hi ha un consens estès en què la recuperació ha d'incloure un canvi de model econòmic, tant a nivell català i de l'Estat espanyol com europeu: ha de comportar una transició ecològica i digital. L'última jornada de la Reunió anual del Cercle d'Economia -que se celebra des del dimecres a l'Hotel W de Barcelona- ha començat amb les intervencions de la vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i del conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró. Tots dos han presentat estratègies de recuperació econòmica.

Giró ha aprofitat l'avinantesa per fer un anunci: la creació d'una Secretaria d'Afers Econòmics i Fons Europeus al Departament que dirigeix. I encara un altre: un fons d'inversió públic per a recerca. La primera notícia, ha explicat el conseller, arriba davant la necessitat de gestionar els recursos que arribaran -encara no se sap quan- des de la Unió Europea per finançar la sortida de la crisi. Són 70.000 milions d'euros en una primera partida que es repartiran entre tots els territoris de l'Estat espanyol i que tindran com a destinataris projectes d'economia verda i digital. 

"Demanem la cogestió dels fons per tal de triar els projectes tractors per a la recuperació de la nostra economia", ha reclamat Giró, que ha recordat que la Generalitat ja ha identificat 17 iniciatives estratègiques d'entre més de 1.000 que optaven als fons Next Generation. La setmana que ve es crearà aquesta nova Secretaria, ha detallat, i ha demanat a la Moncloa "que posi fil a l'agulla" en aquest tema. Just uns minuts abans, Calviño havia recordat que Brussel·les ha donat aquesta mateixa setmana llum verda al pla de recuperació que va presentar a la Unió Europea el Govern espanyol. 

Més info: Un Cercle per sacsejar Catalunya

"Confio que aprofitarem l'oportunitat dels fons europeus, que aconseguirem canalitzar tota l'energia en aquesta direcció positiva, deixant enrere xocs absolutament improductius que només porten a la ruptura de la societat i a carrerons sense sortida", ha afirmat la vicepresidenta segona espanyola. La resposta europea a la crisi, ha considerat, "ha estat clau per afrontar la recuperació amb confiança". El repte, per a Calviño, és que "no hi hagi només un rebot, sinó que sigui una recuperació sòlida que permeti abordar un procés de modernització de la nostra estructura econòmica i que afrontem els desequilibris existents".

Sense temps per perdre i molt de deute públic

La recepta de Nadia Calviño inclou un "volum de deute impressionant"; tant com 150.000 milions d'euros entre l'any passat i enguany per tal de finançar la pandèmia. I quan parla de "finançar la pandèmia" hi inclou els ERTO, l'augment de les despeses sanitàries i educatives, compensar els baixos ingressos tributaris... Tot i que reconeix que "pot ser un llast per a les generacions futures", assegura que no tot són males notícies.

Nadia Calviño: "La millora de les condicions del deute públic ens permet tenir tranquil·litat en la seva sostenibilitat, però no ens han de portar a la complaença"

"Hem aconseguit millorar la sostenibilitat del deute, tot i que vam arribar a prop del 120% del PIB el 2020: hem allargat els períodes de maduració (per sobre dels vuit anys) i les condicions són molt avantatjoses", ha explicat. Això, assegura, "ens permet tenir tranquil·litat per la sostenibilitat de l’augment de deute, que s’està produint arreu del món, però les bones condicions financeres no ens han de portar a la complaença".

Les prioritats per a l'Estat espanyol ara mateix són la vacunació, la protecció de llocs de feina i el desplegament del pla de recuperació. Aquest, s'enorgulleix, "és molt ambiciós des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu". Calviño ha parlat de repte i oportunitat i, sobretot, de la urgència de portar a terme totes les mesures necessàries per encarar la recuperació: "No tenim temps per perdre". 

Jaume Giró: "Demanem la cogestió dels fons europeus per tal de triar els projectes tractors per a la recuperació de la nostra economia"

Els pressupostos del 2022

En la seva intervenció, Jaume Giró ha defensat els pressupostos del Govern com a eina clau per fer possible la recuperació. És per això que assegura que ja estan treballant en els comptes públics del 2022: "Ja hem començat per tal d'aprovar-los el més aviat possible". El conseller ha recordat que les projeccions econòmiques per a Catalunya indiquen un creixement del PIB del 6% per a aquest any i del 5,2% de cara al 2022. "Poc a poc ens apropem a la normalitat econòmica", ha resumit. 

El Govern posarà el focus en les polítiques socials, segons ha detallat Giró, especialment en habitatge, salut i la creació d'ocupació. Això es notarà a l'hora d'elaborar els pressupostos, que inclouran la creació d'un fons d'inversió per a projectes de recerca. També hi ha incerteses a l'hora d'abordar els comptes públics: l'objectiu de dèficit que establirà l'Estat. En aquest sentit, Giró ha demanat al Govern espanyol que es mantingui en l'1,2%. Les prioritats de l'estratègia catalana són: la indústria, la recerca i innovació, i  la digitalització i transformació ecològica. 

Més informació
Un nou model productiu per a la pau social
DNA emprenedor, el futur de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit