La Cambra avisa que el PIB per càpita de Catalunya es troba "estancat"

L'organisme apunta que l'indicador encara no ha recuperat els nivells prepandèmia

El PIB per càpita a Catalunya es troba "estancat", segons la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN El PIB per càpita a Catalunya es troba "estancat", segons la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN

La Cambra de Comerç avisa que el PIB per càpita a Catalunya es troba "estancat" a nivells del 2007 i encara no ha recuperat els registres prepandèmia. Així ho mostra el balanç dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), que l'entitat publica periòdicament per mesurar el creixement de l'economia. El cap del Gabinet d'Estudis Econòmics de l'organisme, Joan Ramon Rovira, ha remarcat que tot i que l'economia catalana ja ha recuperat el nivell de PIB que tenia abans de la pandèmia, no ho ha fet en termes de PIB per càpita, tot i el "dinamisme" dels últims dos anys, fet que s'atribueix a factors demogràfics. L'organisme anticipa que l'indicador pot recuperar els registres previs al 2019 en els pròxims trimestres.

"Seria el més previsible en un període relativament curt, però acabarà passant amb tota probabilitat", ha dit Rovira, que ha recordat que l'economia catalana està creixent per sobre de la mitjana europea. La Cambra ha actualitzat els IPB i ha aprofitat també per fer balanç del mandat, tenint en compte que en menys de deu dies se celebraran les eleccions.

Millores condicionades als cicles econòmics

L'organisme ha remarcat que el progrés econòmic de Catalunya ha seguit una tendència creixent, però condicionada als cicles econòmics. En aquest sentit, ha recordat que els estudis dels últims mesos apunten un estancament dels salaris reals durant les últimes dècades i un creixement "desequilibrat" de la productivitat. "S'estanca quan l'economia creix i, en canvi, augmenta perquè l'economia decreix", ha explicat Roca. "Això no és el que volem i passa perquè es destrueix ocupació, és la via traumàtica", ha agregat.

L'ens també ha avisat de "dèficits" en relació amb l'educació i la sanitat. En relació amb l'educació, la Cambra ha recordat que Catalunya presenta un dèficit de despesa en educació pública per alumne de 705 euros -sense tenir en compte l'ensenyament universitari-. En sanitat, ha calculat que el dèficit s'enfila fins a 715 euros per càpita en termes comparatius amb la UE-5 (Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos i Bèlgica).

El desplegament d'energies renovables "no avança al ritme desitjat"

D'altra banda, la Cambra també ha exposat que en matèria energètica, el desplegament d'energies renovables a Catalunya "no avança en el ritme desitjat". Segons l'ens, caldria destinar el 0,67% del PIB català de cada any a inversions relacionades en energies netes per tal d'assolir els objectius climàtics plantejats pel 2050.  

Més informació
La Cambra revisa a l‘alça la previsió de creixement del PIB per al 2023 fins al 2,2%
La Cambra de Barcelona preveu un creixement d'un 1,8%
Avui et destaquem
El més llegit