La Cambra atribueix a l’Estat la pèrdua del lideratge econòmic

L'execució dels pressuposts estatals en infraestructures se situa en el 73,7%, fet que suposa que a Catalunya no s’hagin invertit fins a 8.000 milions d’euros

L'execució dels pressuposts estatals en infraestructures se situa en el 73,7% | iStock L'execució dels pressuposts estatals en infraestructures se situa en el 73,7% | iStock

La Cambra de Comerç de Barcelona ha atribuït a l'Estat que l'economia de la Comunitat de Madrid creixi per damunt de la de Catalunya. Segons expliquen en un comunicat, consideren que "si l’Estat hagués invertit el 100% dels pressupostos establerts en matèria d’infraestructures, l’economia catalana hauria crescut un 3,3% i, conseqüentment, no s’hauria vist superada per Madrid".

Més info: El cost econòmic per a Catalunya de la manca d'inversions de l'Estat

A més, com ja van explicar durant la presentació de l'estudi Impacte econòmic del dèficit d'inversió en infraestructures de l'Estat a Catalunya, la Cambra ha recordat que el grau d’execució dels pressupostos estatals se situa en un 73,7%, i comporta la no inversió en infraestructures de 8.000 milions d’euros, "sumat a l’efecte capitalitat que beneficia notablement Madrid" amb un PIB per valor de 230.795 milions d'euros, enfront dels 228.682 milions d'euros de PIB de Catalunya.

La institució també posa damunt la taula que, si s’analitza el grau d’execució de les inversions del sector públic de l’Estat al llarg del període 2015-2018, "es constata que Madrid ha rebut una inversió sistemàticament per sobre del que estava pressupostat". En concret, i segons l'informe, el grau d’execució de la Comunitat de Madrid és del 113,9%. En canvi a Catalunya, durant el mateix període, és del 65,9%, segons dades del Departament de la Vicepresidència i d’Economia de la Generalitat.

I no només això. També avisen que si s’analitzen exclusivament els pressupostos en matèria d’inversions durant el període 2001-2018, a Catalunya "només s’han complert els del 2012, any que justament coincideix amb l’elevada inversió en infraestructures d’alta velocitat". En aquest sentit, recorden que Madrid compta amb l’efecte capitalitat estatal, cosa que "comporta que disposi d’elevades inversions en matèria de serveis estatals i corporatius". 

Més informació
La centralitat situa Madrid com la primera economia d'Espanya
La companya de viatge fantasma de les infraestructures (i l'economia)
Avui et destaquem
El més llegit