Novetats de la Campanya de la Renda de 2017
Novetats de la Campanya de la Renda de 2017

Trucades, app, exempcions: les novetats de la Campanya de la Renda de 2017

Comença el període per fer la declaració amb canvis per reciclatge professional, tributació d'accions, estalvi, habitatge...

Campanya més llarga, aplicació mòbil, adeu als SMS i enviament de l'esborrany, trucades personals, conseqüències del Banco Popular, reciclatge professional i mínim familiar per descendents... Aquestes són algunes, si no les principals, novetats per aquesta Campanya de la Renda de 2017 que comença aquest dimecres 4 d'abril i durarà fins el proper 2 de juliol.

Exempcions, estalvi, desgravacions...

No tot és forma. També hi ha algunes novetats pel que fa al contingut d'aquesta campanya de la declaració. El president dels tècnics d'Hisenda, Carlos Cruzado, explica que entre les novetats destaquen hi ha el fet que "a partir de l'1 de gener de 2017 la venda de drets de subscripció de les accions tributaran com un increment de patrimoni en el moment de la venda. Fins ara la venda no tributava, sinó que suposava un menor valor d'adquisició de les accions, de manera que es traslladava l'increment a la tributació del moment de la venda de les accions. Ara, si es venen drets de subscripció, el banc enviarà el càlcul fet amb la retenció del 19% i l'haurem d'incloure com a guany patrimonial a l'any". És a dir, s’inclouen canvis en la transmissió de drets de subscripció d'accions cotitzades: aquest concepte tributa com a guany patrimonial amb retenció al 19%, mentre que fins ara l’import reduïa el valor de la compra.

Novetats de la Renda: quan l'empresa paga un curs a l'empleat, això està exempt de tributació

Així mateix, segons informa el Col·legi d’Economistes de Catalunya, s’inclou l’exempció per formació: Quan l'empresa paga a un treballador un curs relacionat amb l'activitat de l’empleat, això està exempt de tributació. Si el que paga el curs és un tercer però l'empresa permet que el treballador hi assisteixi, també està exempt. Així mateix, no tributaran IRPF les devolucions de les clàusules terra d’un treballador. Aquest canvi, apunta Cruzado, afecta sobretot els metges i personal sanitari: "Els congressos als que assisteixen convidats per les farmacèutiques, per exemple, ara queden exemptes, fins ara tributava la persona, ara ja no és un rendiment del treball".

La compra del Banc Popular per part del Santander també ha comportat canvis en aquesta campanya. En aquest sentit, a partir d'ara s’efectua una diferenciació entre accions i bons: en cas de pèrdua d'accions es compta com a pèrdua patrimonial d'estalvi amb un límit del 20%, i en cas de bons es calcula com a pèrdua de capital immobiliari. Els clients que se'ls va donar bons de fidelització es compten com a guanys patrimonials de l'estalvi, cas en què es compensa directament. "La compensació de pèrdues patrimonials amb rendiments de l'estalvi tenia un límit que puja al 20% i per la campanya de l'any que ve pujarà fins al 25% i es quedarà així", apunta l'expert.

A partir d'ara, qui tingui criatures acollides pot desgravar per aquest concepte

Un altre petit detall en aquesta campanya és el mínim del contribuent –la part dels ingressos als que no s’aplica IRPF (5.500 euros)- que es pot augmentar per descendents. Així, qui tingui criatures a càrrec o acollides també pot desgravar per aquest concepte.

Els autònoms també han d’estar alerta: els autònoms que escullin tributar l’IRPF per estimació objectiva han de tenir en compte que la nova normativa –que també s’allargarà aquest 2018- indica que el límit per a totes les activitats és de 250.000 euros i el llindar de rendiments per operacions en les que es requereix factura és de 125.000 euros. Abans eren 150.000 euros i 75.000 excepte per les activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

En el cas de Catalunya, també hi ha alguna novetat, i és que desapareix la deducció per invertir en accions de companyies catalanes cotitzants al MAB, que era fins a 10.000 euros. Al Principat, també, es modifiquen els percentatges i les condicions de la deducció per inversió en habitatge habitual adquirit abans del 30 de juliol del 2011. Cruzado recorda que cada comunitat autònoma té deduccions diferents i és molt important tenir-les en compte: "Molta gent no les coneix i es pot desgravar conceptes importants com el lloguer, per exemple".

App

L'app és una de les principals novetats de l'AEAT, s'ha pogut descarregar des del 15 de març i permet sol·licitar i emmagatzemar el número de referència i consultar les dades fiscals, així com presentar les declaracions des del 4 d'abril. En concret, l'AEAT estima que l'aplicació es podrà descarregar en més de 44 milions de telèfons mòbils i que entorn de 4,85 milions de contribuents podran presentar la seva declaració en un sol clic en el cas de les declaracions més senzilles. Per a la resta, l'aplicació, que admet fins a 20 perfils d'usuari, els facilitarà l'obtenció del nombre de referència, la visualització de les dades fiscals i la recepció de missatges push amb informació d'interès, i els derivarà a Renda Web.

Trucades

L'altra gran novetat és el denominat Pla Li truquem, la cita prèvia del qual es podrà sol·licitar des del 4 d'abril, de manera que els qui ho desitgin podran rebre una trucada de l'Agència Tributària i, a través d'ella, presentar la declaració de la renda. Les cites es facilitaran cada 15 minuts i les trucades s'efectuaran entre les 9 i les 20:30 hores.

Presentar la declaració de la Renda per l'aplicació, per telèfon i el final dels SMS i l'enviament d'esborranys són les novetats de la campanya 2017

A més dels 860.000 contribuents que no van realitzar cap canvi l'any passat, aquells treballadors amb uns rendiments del treball i del capital mobiliari inferiors a 65.000 i 15.000 euros, respectivament, amb un màxim d'un únic capital immobiliari, amb guanys i pèrdues patrimonials derivades o no de transmissions, excepte les quals corresponguin a activitats econòmiques, i amb rendes procedents del règim a atribució de rendes de capital mobiliari i immobiliari, podran utilitzar el programa Li truquem.

Adeu a l'enviament d'esborranys i els SMS

L'AEAT ha eliminat els enviaments postals dels esborranys (declaracions amb càlculs realitzats), així com els missatges SMS amb el número de referència, per la qual cosa per obtenir-ho caldrà emplenar el DNI i la seva data de caducitat, a més de la casella 450 de la Renda 2016 i podrà consultar-se a través de l'app o internet.

Campanya més llarga

Aquesta campanya de la Renta s'ha allargat considerablement. Tot i que oficialment comença aquest dimecres, l'AEAT ja ha avançat diversos serveis d'assistència des del passat 15 de març, ja que des d'aquest dia els contribuents han pogut anar sol·licitant el seu número de referència i visualitzar a la pàgina web de la AEAT i en l'aplicació les seves dades fiscals.

A més, el 15 de març també van començar els enviaments postals als 860.000 contribuents que l'any passat van acudir a una oficina de l'Agència, però es van limitar a confirmar sense canvis la proposta de declaració confeccionada per l'organisme. Aquests contribuents, que han anat rebent des de mitjan març una carta amb les seves dades fiscals, la casella 450 per obtenir el numero de referència i la informació dels serveis d'assistència, podran presentar la seva Renda en la majoria de casos de manera més senzilla des del dimecres i obtenir abans la devolució que els correspongui sense esperar a l'assistència presencial al maig i juny.

Per la seva banda, el servei per sol·licitar la cita prèvia per rebre atenció presencial s'iniciarà el 8 de maig i dos dies més tard, el 10 de maig, l'atenció presencial en oficines d'entitats col·laboradores, comunitats autònomes i de l'Agència Tributària.

Ja en el mes de juny, el dia 27 s'ha marcat com data límit per presentar aquelles declaracions a ingressar mitjançant domiciliació i el 29 es posarà fi al període de sol·licitud de cita prèvia per totes les vies. El 2 de juliol es donarà per finalitzada la Campanya de la Renda 2017.

Les cites prèvies, tant per a l'atenció telefònica com per assistir a les oficines, podran sol·licitar-se a través del seu web o en els telèfons: 901 22 33 44 - 915 53 00 71 - 901 12 12 24 - 915 35 73 26 i les cites es facilitaran cada 15 minuts entre les 9:00 hores i les 20:30 hores. El telèfon d'informació sobre la Renda atendrà als contribuents de dilluns a divendres de 9:00 hores a 19:00 hores i serà el 901 33 55 33 - 915 54 87 70.

En la campanya de 2016 es van presentar 19,7 milions de declaracions, de les quals 14 milions van sortir a retornar, sumant un total de 9.996 milions d'euros, i 4,86 milions van resultar a ingressar, per un total de 9.173 milions d'euros.

 

Més informació
Renda 2017: arriba l'app per fer la declaració
Fer la declaració de la renda al mòbil
Què hem de tenir en compte a l'hora de presentar la declaració de la renda?
Avui et destaquem
El més llegit