Canviaràs la teva vida amb temps per pensar en les platges de València?

Em fa l'efecte que comença a ser urgent un canvi vital no només per a milers, sinó ja per a milions de ciutadans espanyols

L'Albufera, Valencia | iStock L'Albufera, Valencia | iStock

No poques vegades l'any ens succeeix la circumstància següent: després d'una jornada laboral extenuant, mirant de trobar la solució a un problema o un repte que se'ns planteja, decidim apagar l'ordinador. I és en el trànsit cap a la relaxació quan, allunyats de la pressió del pensament basat en el treball, ens ve la solució sense esforç aparent.

L'exercici i el descans comparteixen similituds en el fet que hem de plantejar-los a la nostra vida de manera diària, però els seus efectes triguen de vegades a ser visibles. I, no obstant això, no deixen de transformar-nos internament encara que de vegades no trasllueixin externament amb immediatesa.

És per això que, asseguts al cotxe o al metro de tornada de l'oficina, sortint a córrer, nedar o a exercitar-nos al gimnàs, tirant-nos al sofà a veure una sèrie o simplement donant-nos una dutxa, el nostre cervell es desbloqueja. D'aquí ve la importància de concedir-nos moments de festa, cosa que sembla haver desaparegut no només després de la pandèmia sinó realment molt abans.

Cristiano Ronaldo, com a exemple

Valguin tres exemples per escenificar aquestes circumstàncies. El primer, al futbol. Sense ser gaire fan del Cristiano Ronaldo persona, no podem deixar de girar la vista cap a l'atleta. Aquell que s'entrena al màxim cada dia i possiblement és el jugador de la seva franja d'edat més bé físicament. Però si en lloc de plantejar sessions de dues hores ho fes de quatre no en doblaria la capacitat: la minvaria. Perquè estaria lesionat. La cultura de l'esforç, moltes vegades, no consisteix a anar una miqueta més enllà, sinó a conèixer fins on podem arribar.

Cristiano Ronaldo és el jugador de la seva franja d'edat en millor forma física

El segon són els venerats brainstorming. Perquè si sembla adequat comptar amb el millor talent de la teva organització en una habitació llançant idees a l'estil Lennon i McCartney, no hem d'obviar que no tothom pot ser brillant al mateix moment. I potser, per voler anar més enllà, perdis l'oportunitat d'arribar a una conclusió millor.

Cosa que ens porta al tercer i definitiu. Per als fans de la sèrie Mad men, més enllà del discutible costum de prendre's un vodka a les vuit del matí, hi ha una lliçó per a aquesta era de les presses. Quan una gran companyia els encarrega una campanya, Don Draper no comença a teclejar a la màquina d'escriure. El que fa és estirar-se al sofà a pensar. Això es converteix en una de les claus del seu èxit professional i del de la seva creixent agència.

Les vacances, el moment d'inflexió

Tot això ens porta a les platges de la Comunitat Valenciana, que des del nord fins al sud acullen persones locals, però també moltíssimes nacionals i fins i tot internacionals. Els qui, possiblement per primera vegada durant tot l'any, gaudeixen d'una setmana, dues, quatre o fins a vuit de relaxació.

No és casualitat que els divorcis augmentin a l'estiu a conseqüència de trobar-te per primera vegada convivint amb la teva parella després de més de 300 dies gairebé sense fer-ho de manera efectiva. Però tampoc ho serà que si trobem alguna cosa propera a la gran dimissió que estan vivint als Estats Units, aquesta arribi a partir del pròxim mes de setembre.

No és casualitat que els divorcis augmentin a l'estiu a conseqüència de trobar-te per primera vegada convivint amb la teva parella després de més de 300 dies gairebé sense fer-ho de manera efectiva

El diàleg interior, del qual parla constantment el Dalai Lama, no només és una cosa que gairebé amaguem durant la temporada laboral a conseqüència de l'estrès a què ens veiem abocats. També és una circumstància que defugim per no posar davant del mirall l'angoixa que moltes vegades ens provoca fer alguna cosa que no ens agrada, compartir espai amb qui no ens aporta o suportar lideratges poc dignes d'aquest nom.

I aquest sol aparèixer a les vacances. I ens fa plantejar si allò que estem vivint ens satisfà. Mirar al mar, prendre cerveses amb amics, fer running a la vora de la platja o simplement viatjar amb cotxe durant més de dues hores activa el soroll mental, que a poc a poc es va aclarint per anar convertint-se en certeses.

Només queda saber, després d'una pandèmia que ens va fer parar i reflexionar per primer cop en molts anys, si amb el retorn a una certa normalitat poques o moltes persones decidiran prendre riscos per reorientar els seus treballs. Encara que, per les estadístiques d'estrès, problemes de salut mental, peticions d'ocupació remota i necessitat de conciliació, em fa l'efecte que comença a ser urgent un canvi vital no només per a milers, sinó ja per a milions de ciutadans espanyols.

Avui et destaquem
El més llegit