Els carburants i l'electricitat fan pujar l'IPC al maig

La taxa interanual creix fins al 2,3% i els combustibles s'encareixen un 9,4% durant l'últim any

Els preus dels carburants marquen l'IPC | EP
Els preus dels carburants marquen l'IPC | EP

Els preus van pujar un 2,3% al maig a Catalunya en relació amb el mateix mes de l'any passat i això suposa l'augment més gran des de l'abril del 2017 (2,8%). L'encariment de la vida es deu sobretot als carburants i combustibles, que van augmentar un 9,4% alhora que els preus associats a l'habitatge han crescut un 2% a causa de l'increment de costos de l'electricitat, segons informa l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Destaca també l'augment de preus dels paquets turístics que és del 5,4%. Catalunya és la segona regió on més s'encareix la vida només per darrere de Castella-la Manxa (2,4%). En concret, l'increment més gran es registra a Lleida, amb un 1,2% més que a l'abril, mentre que a Barcelona, Girona i Tarragona, l'IPC va créixer un 0,9%. Pel que fa a la taxa interanual, tant a Girona com a Lleida i a Tarragona se situa en el 2,4%, mentre que a Barcelona aconsegueix el 2,2%, una desena per sota la mitjana catalana.

Al conjunt de l'Estat espanyol la taxa anual de l'IPC se situa en el 2,1% i també és el nivell més alt des de l'abril de 2017. De fet, tant a Catalunya com a Espanya, l'increment del cost de la vida al maig ha estat del 0,9% en relació al mes anterior. La pujada més gran de la taxa interanual es registra en el transport, amb un avanç del 5,7%, aliments i begudes no alcohòliques (+2,5%), begudes alcohòliques i tabac (+2,2%) i comunicacions (+2,2%).

També van pujar per sobre del 2% els preus d'hotels, cafès i restaurants (+2,1%), seguits de l'habitatge (+2%), oci i cultura (+1,2%), vestit i calçat (+0,9%), medicina (+0,6%), ensenyament (+0,5%) i parament (+0,5%).

Tenint en compte la variació mensual, els majors increments de preus es van registrar en vestit i calçat (+3,2%) i en transport (+1,9%), seguits d'habitatge (+1,5%), hotels, cafès i restaurants (+0,7%), medicina (+0,6%), aliments i begudes no alcohòliques (+0,5%), oci i cultura (+0,4%) i begudes alcohòliques i tabac (+0,3%).

Més informació
L'IPC es dispara per la llum i les gasolines
L’efecte calendari de la Setmana Santa retalla l’IPC fins a l’1,2%
La Setmana Santa apuja l'IPC a l'1,5%
Avui et destaquem
Comentaris