• Economia
  • Els catalans destinen el 54% del salari al lloguer de l'habitatge

Els catalans destinen el 54% del salari al lloguer de l'habitatge

Catalunya és la comunitat que destina un major percentatge del sou al lloguer de l'habitatge

Un pis en lloguer en una imatge d'arxiu | Europa Press
Un pis en lloguer en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció VIA Empresa
Barcelona
26 d'Abril de 2022
Act. 26 d'Abril de 2022

Els catalans destinen el 54% del seu sou brut al pagament del lloguer del seu habitatge, segons l'estudi Relació de salaris i habitatge en lloguer en 2021 d'Infojobs i Fotocasa. El 2021, el preu de l'habitatge en lloguer a Catalunya es va incrementar un 0,4% respecte al 2020, situant-se en 14,06 euros el metre quadrat al mes. Tenint en compte que el salari brut mitjà de Catalunya registrat per InfoJobs el 2021 era de 24.871 euros (2.073 euros bruts mensuals si ho dividim en 12 pagues), els catalans haurien destinat un 54% del sou al pagament d'un habitatge de 80 metres quadrats en lloguer. El percentatge, a més s'ha incrementat lleugerament des del 2020 (53%). 

 

En comparació amb la resta de comunitats de l'Estat, Catalunya és la que destina un major percentatge del sou al lloguer de l'habitatge. A Catalunya, la segueixen el País Basc (50%), Madrid (49%) i Balears (49%).

“Aquest percentatge destinat al pagament del lloguer està molt per sobre del recomanat pels òrgans de control europeus", explica María Matos, directora d'Estudis i Portaveu de Fotocasa, i afegeix: "ens trobem en nivells molt poc assumibles als quals les famílies o els joves independents poden fer front. Perquè a més de la gran problemàtica de pujada del preu del lloguer si no s'adopten mesures eficaces, les polítiques han d'anar en la direcció de la creació d'ocupació estable, per a erradicar la precarietat i la inestabilitat del nostre mercat".

Mónica Pérez, directora de comunicació i estudis de InfoJobs, afegeix: “L'últim any ha estat marcat per la reobertura de l'economia i el creixement de l'ocupació, la qual cosa ha permès que uns certs sectors i llocs de baixa qualificació i situats en el rang salarial més baix hagin despertat de la letargia i tornat a oferir-se àmpliament, impulsant a la baixa la mitjana retributiva oferta. En 2022 estem observant una moderació salarial malgrat la inflació; el context mundial és complicat i confiem que finalitzi la guerra a Ucraïna i s'iniciï la senda de la recuperació que permeti la millora de les retribucions sobretot en els nivells més baixos”.