La producció industrial baixa un 4,6% a Catalunya

El descens representa mig punt més que la mitjana estatal

Imatge d'una zona industrial a l'àrea metropolitana de Barcelona | iStock Imatge d'una zona industrial a l'àrea metropolitana de Barcelona | iStock

L’Índex General de Producció Industrial ha baixat un 4,6% interanual a Catalunya, durant el mes de setembre, segons dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística. Aquesta xifra representa un augment de mig punt en comparació amb la mitjana estatal (-4,1%). La producció industrial es va comportar de manera negativa a totes les comunitats excepte a les Canàries (+2,6%) i Castella i Lleó (+0,2%). Pel que fa a la resta, les caigudes més importants se les van anotar La Rioja (-11,30%) seguit de Cantàbria (-9,50%) i Múrcia (-8,90%). Des de començament d'any la producció industrial a Catalunya ha baixat un 0,7%, enfront d'un descens del -1% de la mitjana nacional.

Per destinació econòmica, els béns de consum en conjunt van baixar a la regió un 6,9% amb un descens del 12,5% en el cas dels duradors i un 6,6% menys per als no duradors. Pel que fa a la resta, els béns d'equip van augmentar un 1,7%; els béns intermedis van anotar un 3,7% menys i els de l'energia, un 11,7% menys. En clau de dades, recentment, també s’ha donat a conèixer que Catalunya és la regió on més s'incrementa la demanda d'idiomes. Un any més, l'anglès continua sent l'idioma més demandat per les empreses catalanes, segons Adecco.

Durant el 2022, el 61,93% de les ofertes publicades que requerien idiomes sol·licitava la llengua britànica. El segueix el francès amb el 23,89% de les vacants (és l'autonomia que més exigeix aquesta llengua com a requisit probablement per la proximitat amb el país veí) i després l'idioma més requerit a Catalunya és l'alemany (12,04%). Els llocs directius i els comandaments intermedis són les categories on es requereixen més candidats amb diversos idiomes. Totes dues superen el 90% de les ofertes per cobrir aquestes posicions. Els segueix la categoria de tècnics, on un 72,24% de les ofertes de treball detallen com a requisit comptar amb altres idiomes.

L'any passat el sector en què més va créixer el requisit de tenir altres idiomes va ser equip de transport, que a més ha passat a ser el que més demana altres llengües amb el 69,89% de les ofertes. A la segona posició va pujar escalant els organismes internacionals, que va continuar incrementant la seva exigència d'idiomes. Recupera el tercer lloc (l'any passat era cinquè) comerç exterior (50,72% de les ofertes per a idiomes, amb un creixement de 15,70 punts interanuals). El quart lloc ha estat per al sector de les activitats extractives amb un 49,25% de les vacants exigint el domini de llengües estrangeres i el segon creixement interanual més potent, de 31 punts.

Més informació
La intel·ligència, motor de la transformació en una Catalunya en creixement
Catalunya experimenta la pujada més gran en la demanda d'idiomes per treballar
Per un nou model de desenvolupament econòmic i territorial a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit