Catalunya es ven a Madrid

Empreses catalanes i organisme públics aprofiten la fira per captar més turisme internacional i reactivar la demanda al mercat espanyol

    L'estand de Catalunya a Fitur
    L'estand de Catalunya a Fitur
    Neus Navarro | VIA Empresa
    Exdirectora de VIA Empresa
    24 de Gener de 2014
    Act. 24 de Gener de 2014
    Vendre la marca Catalunya és l'objectiu. I les eines, la nova oficina de promoció turística a Saô Paulo (Brasil) per conquerir el mercat d'Amèrica del Sud, els vols regulars entre l'aeroport de Lleida i l'Israel o la captació dels 18 milions de turistes nàutics que hi ha a Europa. Són un exemple de les estratègies que el sector turístic català promociona aquests dies a Madrid, en el marc de la Fira internacional de Turisme (Fitur).

    Però el sector no només vol guanyar clients a l'exterior, sinó que al mercat interior buscarà, per exemple, la consolidació de l'enoturisme i convertir-se en la primera destinació turística familiar. Objectius amb els que aquesta setmana treballen un total de 70 empreses catalanes i diversos organismes. A Fitur volen tancar negocis amb els que millorar les xifres de 2013, que consolidaren Catalunya com a destinació internacional preferent tot i la caiguda del turisme de proximitat.

    Però com es ven Catalunya a Madrid? A la fira, amb un gran estand caracteritzat per l'ús de les noves tecnologies i la posada en valor dels principals reclams turístics com les marques Costa Brava i Pirineus, entre d'altres. "No anem a Fitur amb una proposta concreta. Afortunadament, la marca Barcelona té moltes icones molt ben posicionades i moltes activitats punteres líders al llarg de l'any", explica Gabriel Guilera, director de comunicació i estratègia de Barcelona Turisme. Aquest organisme gestiona una vintena de productes, com per exemple el Bus Turístic que transita per Barcelona.

    Reunions i 'networking' 
    A la trinxera, es ven amb reunions i principis d'acord que volen, per damunt de tot, fer i tancar negoci. "Fitur és un bon moment per posar en valor l'oferta perquè sigui considerada per operadors, agents de viatges, agències i professionals. En el nostre cas, una de les fortaleses de la ciutat de Barcelona és que en tenim moltes ofertes i afortunadament hi ha diverses Barcelona perquè cadascun triï la seva", apunta Guilera.

    Però Guilera assegura que el treball "no acaba a la fira". Per aquest professional, "esdevé un moment important perquè s'aprofita per programar l'any i fer accions de promoció. La de gener és una època molt més oportuna que una altra perquè els professionals busquen fer negoci, reserves d'espais i de paquets turístics", explica Guilera. "Cada segment d'activitat del sector turístic li treu el paper que li va bé. Depenent de la tipologia de negoci li busques una oportunitat o una altra", afegeix.

    Les reunions són claus. De fet, la Diputació de Tarragona s'entrevistarà amb 50 interlocutors aquests dies, com operadors turístics, agents de viatges, touroperadors o premsa especialitzada. "Bàsicament, aquesta serà la nostra activitat com a organització", ha afirmat aquests dies Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de Tarragona.

    Mireia Montane, especialista en turisme i directora del International Master in Hospitality Managment de EADA, opina que les fires continuen sent "gairebé imprescindibles". En la seva opinió, Fitur és un espai de retrobament de persones "on difícilment crearàs negoci nou però si es continuaran relacions". Amb tot, Montane destaca la pèrdua de "caire internacional" de la fira madrilenya així com del seu volum de negoci.

    Buscar el client internacional
    De reunions també en fa aquests dies la Diputació de Lleida, que vol intensificar els contactes amb touroperadors i institucions d'Israel per captar turistes. En conjunt, conquerir nous mercats és el repte de la proposta catalana durant 2014 i l'anunci de l'obertura d'una oficina turística pròpia a Saô Paulo, per potenciar el creixement a l'Amèrica del Sud, n'és un exemple.

    "Està claríssim que necessitem internacionalitzar-nos per tenir una varietat més gran de clients. No podem només esperar aquí que arribin, hem de sortir a buscar-los i tot el que es pugui fer, com els acords amb línies aèries i empreses, és benvingut", apunta Montane. I per aconseguir-ho, proposa fer ús de les tecnologies i de les xarxes socials per contar a l'exterior els valors d'aquest territori.

    En canvi, l'experta d'EADA assegura que per adaptar-se al client estranger, el sector "necessita una renovació, una professionalització del servei i millorar en idiomes". A més, Montane considera que l'assignatura pendent del turisme a Catalunya és la senyalització dels espais. "És una assignatura pendent. Hauríem d'aprendre del que s'està fent a França", conclou.