Catalunya enfila un nou estiu de rècord turístic

S'espera una ocupació d'entre el 70 i el 95% malgrat la preocupació pel retorn de mercats competitius com Turquia, Tunísia o Grècia

Turistes a la platja de la Pineda, a Vila-seca | ACN Turistes a la platja de la Pineda, a Vila-seca | ACN

El sector turístic de Catalunya afronta la temporada d'estiu amb optimisme. Esperen que es repeteixin les xifres de rècord de l'any passat, amb una ocupació d'entre el 70 i el 90%. Els establiments de la costa metropolitana de Barcelona arrenquen la temporada amb l'expectativa d'assolir les xifres "excepcionals" d'ocupació del 2017, mentre que els càmpings preveuen que enguany siguin "sensiblement inferiors". A la ciutat de Barcelona, s'espera que els pisos turístics estiguin "gairebé tots plens" a partir de Sant Joan i fins a finals d'agost, amb ocupacions superiors al 90% durant l'estiu. En el cas de la Catalunya Central, els hotels i les cases rurals esperen que les xifres d'ocupació estiguin entre el 70 i el 95%, tal com va succeir l'any passat. A Lleida els agents turístics preveuen que es puguin assolir els mateixos bons resultats del 2017, quan la xifra de turistes va superar els 600.000 i la de pernoctacions va arribar a gairebé als dos milions. El ritme de reserves a les comarques gironines també fa pensar que l'ocupació serà semblant al de 2017. Pel que fa a la Costa Daurada, les expectatives són bones, però no s'espera que es bati el rècord del 2017.

Gairebé dos milions de pernoctacions a Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu poder repetir els bons resultats de l'any passat, cosa que representaria arribar a la xifra de 610.000 turistes i 1.750.000 pernoctacions durant l'estiu. El turisme actiu podria mantenir un creixement de les activitats d'entre un 3 i un 5% més que l'any passat per les bones condicions que presenta la temporada. 

Aquest primer cap de setmana d'estiu que coincideix amb les festes de Sant Joan, es preveu que tingui una ocupació turística alta, que se situarà entre el 70 i el 80% de mitjana en les diferents modalitats d'allotjament turístic, principalment al Pirineu. Així mateix, es calcula repetir percentatge respecte al turisme estranger amb un 17% del total i el 15% de les pernoctacions. L'agost serà el mes que registrarà més demanda turística amb ocupacions que oscil·laran entre el 80 i el 95%.

Els apartaments turístics freguen el ple a Barcelona

Malgrat que el Gremi d'Hotelers de Barcelona no disposa de dades sobre ocupació, el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) preveu que els pisos turístics de la ciutat estiguin "gairebé tots plens" a partir de Sant Joan i fins a finals d'agost. "Es preveu que [el proper cap de setmana] gairebé estem plens i que realment comenci la temporada alta per al sector", ha dit Enrique Alcántara. 

Apartur espera ocupacions superiors al 90% durant l'estiu i que es recuperi la "normalitat" després d'uns mesos "molt dolents" -amb pèrdues mensuals d'entre un 10 i un 15% de la facturació- com a conseqüència de la situació política. "Ajudarà el fet que s'està reduint la il·legalitat a la ciutat de Barcelona", ha opinat Alcántara. Els resultats de les empreses del sector d'aquest mes de juny són "molt similars" als de fa un any i el president d'Apartur ha esperat que aquest estiu assoliran dades similars a les de 2017.

Els càmpings de l'àrea metropolitana preveuen xifres "sensiblement inferiors" 

Els hotels i càmpings de la costa metropolitana de Barcelona arrenquen la temporada d'estiu amb l'expectativa de poder repetir les xifres "excepcionals" d'ocupació de l'any 2017, especialment als establiments hotelers de la Costa del Garraf i la Costa del Maresme. Amb un punt més de moderació afronta l'inici de la temporada el sector dels càmpings, que a la costa preveu xifres d'ocupació "sensiblement inferiors" a les de l'any passat. 

Pel que fa a aquest primer cap de setmana de Sant Joan, el fet que la revetlla caigui en dissabte i el festiu en diumenge fa preveure que les estades dels visitants seran més curtes i, per tant, l'impacte econòmic serà també menor, tot i que està garantida igualment la plena ocupació.

Entre el 70 i el 95% d'ocupació a la Catalunya Central 

Els hotels i cases rurals de la Catalunya Central encaren amb optimisme la temporada d'estiu. Si bé les xifres reals de previsió d'ocupació encara són poc significatives en alguns territoris, els hostalers esperen que les ocupacions arribin als nivells de l'any passat, situats entre el 70 i el 95%.

El turisme rural està posicionat com un dels punts forts del territori i en algunes comarques com el Berguedà, amb un gran nombre de cases, a l'agost ja tenen previsions d'ocupació que ronden el 75%, han destacat des de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà. Un dels enclavaments turístics que atrau un gran nombre de pernoctacions a la Catalunya Central és Montserrat, que a hores d'ara gaudeix d'ocupacions del 60 i el 70% pel juliol, i el 75% per l'agost. A Osona, l'Alta Anoia i el Solsonès, les perspectives també són positives i esperen bones ocupacions, però les xifres encara són poc significatives, i amb reserves menys importants que altres anys per la primera quinzena de juliol.

A diferència de les reserves generals per a l'estiu, de cara a Sant Joan, els hostalers ja saben que tindran bones ocupacions. Tant per dissabte com per diumenge, els hotels i cases rurals del territori ratllaran el ple gairebé absolut, amb reserves que els clients han previst amb antelació.

La Costa Daurada no preveu batre el rècord de l'any passat 

La temporada a la Costa Daurada ha arrencat amb més de 5 milions de pernoctacions des d’inicis d’any fins al maig, un 5% més respecte de l’any anterior. Són les xifres de la Federació Empresarial d'Hoteleria i Turisme de la Costa Daurada (FEHT) i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que valoren positivament l'arrencada de la temporada tot i que no preveuen batre les xifres rècords de la temporada passada. Des del sector expliquen que pràcticament tots els mercats han crescut i destaquen l'increment del mercat alemany, que xifren en un augment del 30%. A més, també es fa una aposta pels mercats emergents dels països de l'Europa de l'Est.

Diversos turistes passegen pel carrer Saragossa de Salou | ACN

Diversos turistes passegen pel carrer Saragossa de Salou | ACN

D'altra banda, el sector veu amb preocupació el retorn de les ofertes de destinacions de la mediterrània, com Turquia, Egipte o Tunísia, amb qui no poden competir amb preus. Tot plegat, allibera altres destinacions, com les Illes Balears i les Canàries. "La gran diferència és la mà d'obra: el sou mitjà en aquests països ronda els 400 dòlars, i aquí això és impossible", ha asseverat Eduard Farriol, president de la FEHT. Lluny d'entrar en una guerra de preus, el sector reforçarà l'aposta per la qualitat i la desestacionalització amb els esdeveniments esportius. 

"Bones sensacions" a les comarques gironines 

Els apartaments turístics, càmpings i establiments rurals de les comarques gironines auguren una bona temporada d'estiu. El ritme de reserves és bo i tot fa pensar que l'ocupació al llarg dels propers mesos serà semblant al de 2017. La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, la patronal que agrupa la major part del sector hoteler, per la seva banda, està pendent de tancar les xifres de reserves per poder fer-ne una valoració.

La gerent de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Àngela Galceran, assegura que "les sensacions són bones" i que preveuen seguir amb la tendència dels darrers anys, amb un juliol més fluix però amb una temporada que s'allarga fins a principis de setembre. Afirma que el mal temps que ha fet durant les darreres setmana condicionarà molt les reserves d'última hora i que el fet que Sant Joan caigui en un cap de setmana normal no ha propiciat un augment de reserves respecte de l'any passat.

Avui et destaquem
El més llegit