Catalunya ja aporta el 19% del PIB espanyol

Aquesta representa la xifra més alta assolida en el que va de segle XXI

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pren nota sota la mirada del vicepresident Oriol Junqueras El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pren nota sota la mirada del vicepresident Oriol Junqueras

Catalunya ja representa el 19% de l'economia de l'Estat espanyol. Aquesta xifra és la més alta des de l'any 2000, tot i que haurà d'esperar com a mínim fis a l'any 2019 recuperar els quatre milions de llocs de feina que hi havia abans de l'esclat de la crisi econòmica. Aquestes són algunes de les dades que s'inclouen a la Memòria Econòmica de Catalunya de 2016, una iniciativa del Consell General de Càmeres de Catalunya.

El Principat va aportar l'any passat el 19,03% de la riquesa generada al conjunt de l'Estat, cosa que representa la millor xifra en el que va de segle XXI. Alhora, Catalunya mai en aquests 16 anys ha rebaixat la seva aportació al PIB espanyol per sota del 18,7%. La memòria recorda que l'economia catalana va créixer l'any passat un 3,5% i que entre 2013 i 2016 el seu increment mitjà anual va ser de l'1,9%, mentre que la mitjana del conjunt d'Espanya va ser de l'1,5%.

La directora de la Memòria Econòmica, Carme Poveda, ressalta que l'any passat l'economia catalana "va superar totes les expectatives inicials", tant en matèria de PIB com de generació d'ocupació.

L'any passat Catalunya va aconseguir augmentar la seva ocupació un 3,4%, la xifra més alta des de 2007, si bé està encara un 11% per sota dels nivells d'ocupació registrats el 2007. Aix´i mateix, aquest informe calcula que no serà fins l'any 2019 que Catalunya podrà recuperar els quatre milions de llocs de feina que hi havia un any abans de l'esclat de la crisi ecoòmica, i tot això condicionat al fet que es compleixin les previsions.

En canvi, Catalunya ja ha estat capaç de recuperar el terreny perdut des de 2007 en termes de PIB, afegeix Poveda, que recorda, no obstant això, que tant Alemanya com França o la mitjana de la UE han aconseguit un creixement en termes de PIB des de 2007 superior al de Catalunya.

Poveda explica que el 2016 "tots els sectors econòmics" van ser capaços de fer una aportació positiva al PIB català i que es van obtenir grans resultats en indicadors com les exportacions o la inversió estrangera, que va aconseguir la xifra més alta de la sèrie històrica.

De cara a 2017, la Memòria estima que l'economia catalana aconseguirà un increment entorn del 3%, i que va camí de superar les xifres "rècord" de 2016. No obstant això, la memòria posa de manifest que Catalunya encara està per sota de la mitjana de la UE en R+D, ja que aquesta inversió suposa un 0,9% del PIB català, enfront de l'1,3% de mitjana de la UE.

Quant a l'adaptació de l'economia catalana a l'anomenada indústria 4.0, la memòria sosté que Catalunya compta amb les condicions per ser un referent en aquesta matèria, però denuncia una falta de professionals amb formació en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. En aquest punt, calcula que Catalunya no arriba als 10.000 graduats a l'any en aquests camps, i remarca que l'objectiu hauria de ser disposar de 14.000 graduats d'aquests camps.

Més informació
Junqueras és optimista respecte l’economia catalana
El Govern quantifica la deixadesa de l’Estat a Catalunya en infraestructures
El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre
Avui et destaquem
El més llegit