• Economia
  • Catalunya queda a la part alta del rànquing estatal d'absentisme laboral

Catalunya queda a la part alta del rànquing estatal d'absentisme laboral

Catalunya ocupa la tercera posició, amb un 7,89%, per darrere d'Euskadi i Navarra

Catalunya ocupa la tercera posició, amb un 7,89%, per darrere d'Euskadi i Navarra | iStock
Catalunya ocupa la tercera posició, amb un 7,89%, per darrere d'Euskadi i Navarra | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
27 de Desembre de 2023
Act. 22 de Febrer de 2024

España ha tancat el tercer trimestre de l’any amb una taxa d’absentisme laboral del 7%, una xifra que representa un increment d’un 0,3% en comparació amb el segon trimestre i el mateix número respecte del mateix període del 2022. Euskadi lidera el rànquing estatal amb un 9,7%, per davant de Navarra (7,94%) i Catalunya (7,89%). Les Illes Balears i Castella-la-Manxa ocupen la part baixa de la classificació amb un 4,3% i un 5,9%, respectivament. Per sectors, a Catalunya, la indústria és qui genera més absentisme amb un 8,68%.  A principis d’octubre, la companyia subcontractada per Meta a Barcelona, CCC Barcelona Digital Services, va registrar al voltant d'un 20% d'absentisme laboral per traumes psicològics dels treballadors.

 

L'empresa es dedica a revisar el contingut que es publica a les xarxes socials, com ara vídeos d'assassinats, violacions o suïcidis. Les 2.030 persones que conformen la plantilla de les oficines de la capital catalana, n'hi ha unes 400 que no van a la feina perquè estan de baixa laboral per trastorns relacionats amb la salut mental o bé perquè, tot i no tenir un certificat mèdic, derivat de la duresa de les imatges no es veuen capaços d'anar a treballar. Precisament l’any 2022, Inspecció de treball va multar la multinacional amb 40.985 euros per no avaluar els riscos psicosocials dels treballadors. Inspecció considerava una infracció greu el fet que un empleat que visualitzava contingut altament sensible i violent relacionat amb terrorisme i suïcidis patís un trastorn de salut mental. A més, durant l'últim any la companyia ha registrat un ERO de 251 treballadors i un ERTO de 680, de manera que ha reduït força la plantilla.

En un altre ordre, Catalunya va tancar el tercer trimestre amb un cost laboral de 3.084 euros, una xifra que representa un increment d’un 4,6% en comparació amb el mateix període de l’any passat. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística es tracta d’un 6,9% menys que el segon trimestre, etapa on es va marcar un màxim absolut de 3.313 euros. Pel que fa al cost salarial, que no té en compte altres conceptes com cotitzacions, es va situar en els 2.256,46 euros, un 3,4% més que el mateix període de l'any passat, però un 9,4% menys que els tres mesos anteriors. No obstant això, també és la xifra més alta de la sèrie històrica en un tercer trimestre. En clau de sectors d'activitat, el cost laboral a la indústria es va situar en els 3.517 euros un 3,3% més que al tercer trimestre del 2022, mentre que a la Construcció va ser de 3.087,41 euros, un 0,8% més i en els Serveis 2.999,26 euros, un 5,3% més. Al conjunt de l'Estat, el cost laboral de les empreses es va situar en els 2.892,73 euros per treballador i mes en el tercer trimestre, un 5% més que el mateix període de l'any passat.