Catalunya llançarà a l'espai el Menut, el seu segon nano satèl·lit

Es posarà en òrbita amb un coet d'SpaceX des de Florida als Estats Units el pròxim 6 de desembre

Els responsables d'Open Cosmos, aquest dimarts a les instal·lacions de l'empresa a Barcelona | ACN Els responsables d'Open Cosmos, aquest dimarts a les instal·lacions de l'empresa a Barcelona | ACN

Catalunya posarà en òrbita el seu segon nano satèl·lit, batejat com a Menut, el dimarts sis de desembre de 2022. El llançament es farà des de Florida, als Estats Units, a bord d'un coet de l'empresa SpaceX. L'anterior aparell es va posar en òrbita des del Kazakhstan de la mà d'una empresa russa, però la guerra d'Ucraïna ha obligat el Govern a canviar els plans inicials.

Segons ha explicat el secretari de Polítiques Digitals de l'Executiu, David Ferrer, el nou aparell, dissenyat i fabricat per l'empresa Open Cosmos, serà capaç de treure imatges de cinc metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà la presa d’imatges de Catalunya que, després de ser analitzades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic. 

Tal com ha destacat Open Cosmos, durant els últims dies, el Menut ha passat tests funcionals i òptics finals amb tècnics de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic. Aquesta mateixa setmana marxarà cap als Estats Units per sumar-se després a la denominada "Open Constellation", un projecte que busca formar un grup de satèl·lits d'observació de la Terra amb aparells aportats per agències espacials, països, institucions i empreses.

“Només el que es mesura es pot millorar, i satèl·lits com Menut són imprescindibles per mesurar l’emergència climàtica i tenir informació per respondre de forma eficaç a les cada cop més sovint catàstrofes naturals com incendis o inundacions. Estem compromesos amb aquesta causa i preparats per fer les inversions necessàries als nous espais que inaugurem a Barcelona per poder fabricar tants satèl·lits com siguin requerits tant per administracions com per empreses privades”, afirma Rafael Jordà, fundador d'Open Cosmos.

Avui et destaquem
El més llegit