Catalunya, oportunitats de cinc estrelles

Convertida en la primera regió continental d'Europa en atracció d'inversions, Catalunya treballa la seva constant projecció com a pol industrial

Què fa que una empresa decideixi invertir milions d'euros a Barcelona i no Madrid i crear 30 llocs de treball? Aquest és el cas de One Distributions, l'empresa americana de roba esportiva que ha desplaçat recentment la seva seu europea a la capital catalana. Però que Catalunya sigui la primera regió continental europea en atracció inversora internacional no és una casualitat. Barcelona ja és la sisena ciutat europea més atractiva per a la inversió i, en l'actualitat, és molt sovint una prioritat empresarial instalar-s'hi abans que a la capital espanyola, factor fonamental pel futur del teixit empresarial català.

La raó de tot plegat és el potencial d'un territori en constant creixement, amb una gran tradició industrial, mà d'obra fàcil per la seva densa població, l'àmplia varietat d'ofertes de sectors en els quals invertir i un futur enfocat en la internacionalització i la innovació. Només el 2014, s'han materialitzat 54 projectes empresarials estrangers i s'han creat més de 2.000 llocs de treball. El nombre d'empreses estrangeres implantades a Catalunya ha passat de 5.708 a 6.454, el que implica un increment del 13% entre el 2014 i el 2015.

Així doncs, empreses de tot el món fa anys que aposten per Catalunya a l'hora d'instal·lar el seu negoci per primera vegada a Espanya o Europa. Una tendència en augment que ajuda al constant creixement de l'economia i de les exportacions catalanes. A més, aquest context positiu ajuda a emprenedors de casa nostra a trobar socis estrangers per invertir en l'expansió de la seva empresa. Tot plegat és el que potencia el programa Catalonia Trade & Investment, el pla d'ACCIÓ per projectar Catalunya com a destinació inversora amb la captació de l'interès de firmes internacionals d'alt valor afegit i creadores de llocs de treball, mostrant els punts forts del nostre territori i oferint assessorament empresarial.

En els darrers 30 anys, 6.454 empreses de fora s'han instal·lat a casa nostra. Actualment, el 50% dels projectes que desenvolupa aquest pla són reinversions d'empreses ja instal·lades aquí.

Hydroo, exemple de la col·laboració entre públic i privat
El setembre de 2014 es posava en marxa Hydroo Pump Industries, l'empresa de fabricació i distribució de bombes centrífugues industrials fruit de la unió de la catalana Inbrooll i la xinesa Nanfang, invertint un total d'1,5 milions d'euros a la nova fàbrica d'Aiguaviva, a Girona. Però el camí per arribar fins aquí no va ser gens fàcil.

Inbrooll buscava un inversor estranger per desenvolupar i fer créixer el negoci fundat feia poc per tres socis emprenedors, i la firma xinesa era la gran prioritat però havien de compatir amb l'interès d'Holanda per captar la inversió. Davant de tot plegat, Inbrooll va acudir al pla Trade & Investment d'ACCIÓ i van aconseguir que Nanfang instal·lés la seva primera seu d'Europa a Catalunya. "Vam contactar amb l'oficina d'ACCIÓ a Xangai. Vam descobrir que teníem moltes eines a l'abast per consolidar l'oferta", explica Miquel Coma, conseller delegat de la societat Hydroo Pump Industries.

 
 Instal·lacions de l'empresa Hydroo. Cedida


"Estàvem competint contra un monstre dels negocis com és Holanda, i vam demanar que demostressin als xinesos que Catalunya és un pol important d'atractiu industrial. Vam aconseguir que vinguessin", assegura Coma. De fet, l'oficina de Xangai va explicar als responsables de Nanfang les dades del "paquet atractiu" per escollir Catalunya. Els avantatges del Port de Barcelona, els només 600 quilòmetres que separen la capital catalana de punts estratègics del continent o el pol logístic important del nostre país són només alguns exemples que van decantar-se finalment per prioritzar Catalunya en lloc d'Holanda. Unes condicions que van afavorir que, quan l'empresa xinesa contemplés Espanya, pensés en Barcelona abans que Madrid.

"Quan s'estudien Catalunya, els inversors veuen les bones connexions marítimes, aèries i per carretera així com les capacitats industrials del país", afirma Coma, que afegeix que Barcelona és una "autèntica desconeguda" pel sector industrial xinès i que els "sorprèn i tranquil·litza" quan la coneixen. Amb la creació d'un departament R D, Hydroo aposta clarament per la innovació, i Coma destaca que el capital humà a Catalunya "és molt important", sigui per gent d'aquí o estrangers preparats que han fet l'Erasmus o les pràctiques aquí atrets per Barcelona i les seves possibilitats.

L'empresa catalana té actualment 9 treballadors que augmentaran a 12 a finals d'any, amb una facturació de prop d'1,15 milions d'euros aquest any, xifra que es doblarà l'any que ve amb la fabricació de productes al 100% en marxa que es vendran per tot Europa. L'objectiu és assolir els 12 milions d'euros el 2020.

Els resultats avalen la feina
L'empresa Hydroo és només un dels exemples d'èxit a través del projecte Catalonia Trade & Investment. Des de l'any 1985, s'han comptabilitzat 6.454 empreses estrangeres instal·lades a Catalunya. D'aquestes, vora 5.000 són projectes d'inversió gestionats i prop de 1.000 són les inversions que s'han materialitzats, la gran part d'elles assessorades en la seva pràctica totalitat per la Generalitat.

A tot això se li ha de sumar la creació de prop de 40.000 llocs de treball que aquestes inversions han suposat per Catalunya, així com un impacte econòmic de prop de 8,1 bilions d'euros al nostre país. Actualment, les activitats d'aquestes empreses inversores representen un 43% del total a l'any d'exportacions catalanes. Si mirem només les dades del 2014, trobem 54 nous projectes empresarials estrangers a Catalunya i 318 milions d'euros d'inversió mobilitzada, amb la creació de 2.080 nous llocs de treball i el manteniment de 766 ja existents.

La reinversió, clau per a la indústria catalana
L'Administració també treballa perquè les empreses estrangeres ja instal·lades a Catalunya segueixin invertint en el país. Aquest és el cas de Gergonne, empresa francesa que aquest any ha ampliat les seves instal·lacions a Catalunya (on hi té la filial de tot l'Estat espanyol) amb una nova planta a Òdena. Fins ara, la firma especialitzada en la producció de cintes adhesives industrials i components tècnics flexibles per a sectors com l'automoció, desenvolupava la seva activitat a les plantes de Sant Andreu de la Barca, però la necessitat de créixer i concentrar-se en una sola ubicació l'han obligat a buscar una sortida.

"Actualment estem en procés d'adequació de la nova planta i invertint en instal·lacions més modernes", explica la directora general de Gergonne Espanya, Blanca Forniés. Les noves instal·lacions tenen 5.000 metres quadrats, a més de l'adquisició dels terrenys adjacents amb la previsió d'incrementar la producció i la plantilla en un futur. Les obres han suposat una inversió de 3,5 milions d'euros per part de la firma francesa, que compta amb 40 llocs de treball, mentre que la fabricació de productes a la nova nau començarà aquest mateix setembre. Amb aquesta reinversió materialitzada,  es confirma un nou projecte adaptat a la demanda d'una empresa estrangera que buscava eines per seguir millorant la seva activitat al nostre país.

Avui et destaquem
El més llegit