Catalunya pagarà la factura elèctrica basca

L'acord entre PP i PNB rebaixa la tarifa que abasta les empreses el País Basc

Les empreses catalanes pagaran la factura elèctrica més cara pel pacte entre el PP i el PNB. L'acord a què ha arribat l'executiu de Mariano Rajoy i els nacionalistes bascos pels Pressupostos Generals de l'Estat inclou una reordenació de les tarifes elèctriques industrials que perjudica les empreses catalanes, segons indiquen l'Ara i El Punt Avui.

El pacte pels pressupostos implica un canvi en l'escala de potències que s'organitza en trams. Fins ara les empreses es poden endollar a tarifes entre 1 i 36 kW, entre 36 i 72,5 kW, entre 72,5 i 145 kW i d'aquesta potència en endavant, de manera que els preus s'abarateixen segons la tensió suportada. L'acord implica que els abonats a la tarifa d'entre 30 i 36 kW canviaran de tram i pagaran menys. El greuge ve donat que al Principat no existeix la xarxa de 30 kW i per tant les empreses catalanes no podran gaudir d'aquest nou tram més barat.

A més, segons recorda el Conseller d'Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, en una carta enviada al ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, "qualsevol rebaixa en alguna de les tarifes generaria un desequilibri en la cobertura dels costos del sistema". D'aquesta manera, els peatges de la nova tarifació podria podrien repercutir en la resta de trams que haurien de pagar les altres companyies, unes 3.277 catalanes del total de 5.800 afectades al conjunt de l'Estat.

Avui et destaquem
El més llegit