Catalunya perd 40 autònoms al dia

Les xifres del mes d'octubre revelen una pèrdua de treballadors per compte propi que preocupa l'organització d'autònoms ATA

En el sector del comerç es veuen afectats gairebé un 54% dels autònoms. EP En el sector del comerç es veuen afectats gairebé un 54% dels autònoms. EP

Catalunya ha perdut un total de 1.259 autònoms en el mes d'octubre, la qual cosa suposa la desaparició de 40 autònoms cada dia i una reculada percentual del 0,2%, segons dades difoses aquest dimecres per l'organització d'autònoms ATA. Aquestes dades contrasten amb els registrats l'octubre de 2016, quan Catalunya va sumar 1.344 autònoms al dia o, la qual cosa és el mateix, 43 nous emprenedors al dia.

En total, Catalunya tanca el mes d'octubre amb un total de 547.999 treballadors per compte propi, enfront dels 549.258 autònoms amb els quals comptava en finalitzar setembre. Segons ha assenyalat ATA, les dades posen de manifest que la situació que està vivint en aquests moments Catalunya "està passant factura als autònoms".

De fet, dos de cada tres autònoms que exerceixen la seva activitat a Catalunya asseguren veure's afectats per la caiguda de l'activitat i de les vendes. En el sector del comerç es veuen afectats gairebé un 54% dels autònoms. Més baixes a la Seguretat Social L'informe d'ATA també revela que les baixes d'autònoms a Catalunya a la Seguretat Social s'han incrementat a l'octubre més d'un 20% respecte al mateix mes de 2016, mentre que les altes s'han reduït prop d'un 5%.

En concret, a l'octubre s'han registrat 12.415 baixes al Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA) i 11.156 altes, la qual cosa llança un descens mensual en el nombre de cotitzadors d'1.259 autònoms. Enfront d'aquestes xifres, l'octubre de 2016 es van donar de baixa 10.279 autònoms i d'alta 11.623 autònoms.

Només Barcelona suma autònoms

A l'octubre Per províncies, únicament Barcelona suma nous treballadors per compte propi a l'octubre, amb 617 nous cotitzadors al REPTA. La resta de províncies tanca el mes en negatiu. Així, Girona perd 1.084 autònoms respecte a setembre (-1,7%); Tarragona va dir adéu a 662 treballadors per compte propi (-1,2%) i Lleida es va quedar sense 130 autònoms (-0,3%).

Quant als sectors d'activitat, hostaleria i comerç impulsen la pèrdua d'autònoms a Catalunya en el mes d'octubre. En concret, hostaleria perd 1.138 autònoms en el mes (-2,1%) i comerç, 1.112 autònoms (-0,9%).

Enfront d'aquests descensos, només l'educació, sector que tradicionalment creix a l'octubre per l'inici del curs escolar i acadèmic, ha sumat 639 nous treballadors per compte propi a Catalunya.

"El problema amb els autònoms no és de deslocalització, sinó molt més greu i preocupant: una mitjana de 40 autònoms al dia s'han vist abocats a tancar el seu negoci. Quan cauen els autònoms es presagia una caiguda d'ocupació en els pròxims mesos", ha advertit el president d'ATA, Lorenzo Amor. Amor confia que després de les eleccions del 21 de desembre la situació torni a la normalitat a Catalunya i es freni la pèrdua d'autònoms en aquesta comunitat.

Més informació
Catalunya és on més puja l'atur a l'octubre
Les empreses que no volen ser catalanes
El 38% dels aturats porten més de dos anys sense feina
Avui et destaquem
El més llegit