Catalunya registra 135 baixes laborals per dolor menstrual des de l'entrada en vigor del permís

Doctores valoren que aquest dret trenca tabús però avisen que no arriba a totes les dones amb regles incapacitants

Una mostra dels productes que es distribuiran gratuïtament a les farmàcies a partir del primer trimestre del 2024 | ACN Una mostra dels productes que es distribuiran gratuïtament a les farmàcies a partir del primer trimestre del 2024 | ACN

L'1 de juny del 2023 va entrar en vigor a l'Estat el dret a demanar la baixa laboral per dolor menstrual incapacitant. Des d'aleshores i fins al febrer, a Catalunya s’han registrat 135 permisos per aquest motiu, segons dades del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. A tot l'Estat, 1.324. En declaracions a l'ACN, la doctora Alba Martínez, metgessa de família del CAP Passeig de Sant Joan, celebra que es comencin a trencar “tabús” sobre la menstruació, però avisa que les baixes registrades són “molt poques”. “Segurament se'n necessiten més de les que es donen”, apunta. La cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de Vall d’Hebron, la doctora Elena Carreras, destaca la importància d’una mesura que “obre camí”.

La baixa laboral per dolor menstrual incapacitant és un dret recollit a la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, aprovada al Congrés dels Diputats el febrer del 2022 amb l'objectiu de blindar drets en matèria de salut menstrual. La coneguda com a llei de l'avortament no estableix una sèrie de requisits concrets per poder sol·licitar el permís per menstruació incapacitant. És el metge de capçalera qui determina si el dolor és incapacitant, així com la durada de la baixa laboral, com passa amb moltes malalties comunes.

La baixa laboral per dolor menstrual incapacitant és un dret recollit a la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs

Per comunitats autònomes, Madrid és on s'han registrat més permisos, un total de 301, i després venen Andalusia (230) i Navarra (186). Per darrere de Catalunya hi ha Aragó (130); Castella la Manxa (83); la Comunitat Valenciana (81); Galícia (41); el País Basc (25); Múrcia (23); Melilla (22); Ceuta (15); les Canàries (14); Cantàbria (13); Castella i Lleó (11); Astúries (7); Extremadura (5) i La Rioja (2).

Més info: Les dones amb una regla dolorosa ja poden demanar la baixa laboral

La doctora Martínez celebra que l'entrada en vigor d'aquest permís blindi un dret de totes les persones menstruants i permeti començar a trencar tabús. “És un avenç perquè abans moltes persones anaven a treballar amb dolor per no haver d’afrontar que potser no se les creurien”, reivindica. “Aquest permís fa perdre la por a persones que fa un any també se'ls podia donar la baixa per dolor incapacitant, però que depenia més del tarannà o manera de veure-ho del professional sanitari”, observa Martínez, que forma part de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

“Hi ha moltes persones que no saben que tenen aquest dret”

Martínez considera que les baixes registrades són “poquíssimes” i creu que “hi ha moltes persones que no saben que tenen dret a aquest permís”. També atribueix les dades a la “por” de perdre la feina o que els companys les mirin “malament”. La mitjana de durada de les baixes se situa en 3,16 dies, segons les dades del ministeri corresponents a l’estat espanyol. En el cas de les dones ateses per la doctora Martínez, acostumen a demanar permís per un sol dia o, com a màxim, per dos. 

Més informació
Moonai i l'adéu a una menstruació amb dolor
Avui et destaquem
El més llegit