Catalunya va amb retard amb la seva transició energètica

L’informe de situació de l’Observatori d’Energies Renovables constata que el país no ha assolit les previsions pel curs 2020-2021

La generació d'energia eòlica a Catalunya està lluny dels nivells estimats per OBERCat d'acord amb els objectius de la Generalitat | ACN La generació d'energia eòlica a Catalunya està lluny dels nivells estimats per OBERCat d'acord amb els objectius de la Generalitat | ACN

La transició energètica cap a les renovables a Catalunya no va al ritme que hauria d'anar. L'Informe de Situació per al 2020 de l'Observatori de les energies renovables de Catalunya (OBERCat) recull que el creixement de la generació d'energia neta al país queda "encara molt lluny" dels objectius del Govern per al 2020. Les estimacions de l'Observatori, segons informen, posaven la producció energètica renovable catalana en 270 MW solars fotovoltaics i 90 MW eòlics. Aquest retard, diuen, provoca que les xifres estimades pel 2021 – 600 MW solars i 400 MW fotovoltaics – siguin ara "impossibles d'assolir".

Segons l'informe de l'Observatori, Catalunya va cobrir durant el 2020 el seu consum energètic amb recursos aliens en un 80,4%, enfront del 84,1% de l'any 2019. L'augment dels recursos propis en la generació energètica – 19,6%, cuatro punts més que el 15,9% de l'any anterior – es deu, segons l'informe, a l'impacte de la Covid-19 sobre les importacions energètiques i a una meteorologia favorable a la generació d'energia eòlica i hidràulica.

OBERCat destaca, però, dues notícies positives: per una banda, l'avenç de l'autoconsum energètic a partir del Decret Llei 16/2019. Durant l'any 2020, segons indiquen, es van produir més de 2.000 instal·lacions d'equipaments d'autoconsum a Catalunya, que van afegir una potència instal·lada de 49,7 MW. L'autoconsum energètic català és, segons l'observatori, líder a l'estat espanyol.

En segon lloc, s'ha instal·lat una xifra rècord de generació per biomassa en termes de potència, amb un total de 65,9 MW, que respon principalment a noves instal·lacions industrials. Amb tot, segons les dades publicades per OBERCat, les emissions de CO2 associades a la generació elèctrica van caure durant 2020 fins als 96,3 quilograms, des dels més de 124 emesos durant l'any 2019.

Més informació
Energies renovables, amenaça o oportunitat pel turisme?
Avui et destaquem
El més llegit