Catalunya és el segon territori de la UE amb més atur juvenil

UGT denuncia "l'adultcentrisme" arreu del continent, amb el doble d'atur, temporalitat i parcialitat en els joves

La pujada de l'atur català s'ha concentrat pràcticament en el sector serveis que representa més del 90% del total de desocupats | Europa Press La pujada de l'atur català s'ha concentrat pràcticament en el sector serveis que representa més del 90% del total de desocupats | Europa Press

Catalunya és el segon territori de la Unió Europea on més ha pujat la taxa d'atur juvenil després del primer esclat de la covid, amb un augment del 4,8%, entre el 2019 i el 2020. La desocupació entre joves es va disparar del 19,9% al 24,6%, molt per sobre de la mitjana europea, que va passar de l'11,4% al 12,5%. L'únic país que va veure un increment superior va ser Estònia (+5,2%). Catalunya està en la segona posició del rànquing d'augment de desocupació juvenil empatada amb Lituània. Així ho constata l'informe La situació juvenil a Europa. Anàlisi sociolaboral, elaborat per Avalot – Joves UGT. La portaveu, Elena Álvarez, ha denunciat "l'adultcentrisme" al continent, on els joves pateixen el doble d'atur, temporalitat i parcialitat.

Aquest fet, però, és més problemàtic a Catalunya on els volums d'atur són molt més alts. Per exemple, la desocupació juvenil se situa prop del 25%, cinc vegades més que a Alemanya (5,2%) o amb una temporalitat que és un 20,5% superior a la mitjana dels 27 països europeus. D'altra banda, pel que fa a la parcialitat, l'informe constata que Catalunya és un dels països on més diferència hi ha entre la parcialitat de les persones joves i adultes. "Hi ha una discriminació cap als joves dins del mercat laboral i no ens podem beneficiar d'ajudes perquè només el 10% de la gent jove pot accedir a una prestació d'atur, ni a l'ingrés mínim vital, ni a la renda garantida. Si ens trobem sense feina, estem desemparats", ha dit Álvarez.

Aquesta precarietat laboral té conseqüències en la independència residencial dels joves, que és especialment baixa a Catalunya, on només el 18,6% del jovent pot emancipar-se a diferència de països com Suècia on la majoria de gent jove se'n va de casa als 18 anys. Després de la pandèmia, els nivells d'emancipació catalans han baixat del 20%, sent el nivell més baix fins i tot que l'assolit en el pitjor moment de la crisi financera. D'altra banda, l'informe també constata que s'ha detectat un augment de malalties mentals en joves, "sobretot en el cas de les dones joves, el 43% de les quals experimentat algun símptoma", ha dit Álvarez.

Més informació
L'atur baixa fins al 10,92% amb 155.000 nous llocs de feina
L'atur català baixa més d'un 3%, fins als 378.470 aturats
Barcelona es conjura per l'ocupació de qualitat i combatre l'atur juvenil
Avui et destaquem
El més llegit