Caviar iranià 'made in Val d'Aran'

L'empresa Caviar Nacarii produeix anualment 800 quilos d'un producte que exporta en un 70% a països com el Japó, la Unió dels Emirats Àrabs, Estats Units i Rússia

Les aigües cristal·lines del riu Garona són l'hàbitat natural on creixen els esturions que s'acaben comercialitzant com a caviar Nacarii, una espècie d'aquest animal que es cria a una piscifactoria de Les i es ven a una botiga de Vielha. Aquesta és l'activitat central de l'empresa Caviar Nacarii, que es va iniciar el 1999, obtenint la primera producció sis anys després. La companyia col·labora des del 3 fins al 23 de març en la Setmana del Caviar, una iniciativa del Gremi d'Hostaleria de la Val d'Aran en la qual participen 11 restaurants que volen potenciar el caviar i els esturions en els seus plats.

El caviar ha obtingut el reconeixement de cuiners i gastrònoms. A més, també es realitzaran activitats alternatives, com visites a les instal·lacions de la piscifactoria de Les, degustacions de caviar o banys en el balneari de Les. El caviar Nacarii està inclòs dins de la Marca Garantia Val d'Arana per la seva fórmula d'elaboració artesanal i els seus mètodes tradicionals. El projecte de la Setmana del Caviar vol valorar aquesta forma de treballar mitjançant iniciatives que ressaltin el component turístic i gastronòmic del producte.

Els 150 primers quilos elaborats per Nacarii es van vendre totalment a l'Estat espanyol. Avui dia, Caviar Nacarii produeix 800 quilos anuals, factura 900.000 euros i exporta un 70% del seu producte a països com França, Japó, Alemanya, la Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Regne Unit, Holanda o Rússia. Gràcies als acords amb firmes distribuïdores, la companyia dedicada a la cria i a la venda de carn i ous d'esturió comercialitza els seus productes en els mercats gurmet europeus i asiàtics.

La piscifactoria de Les. ACN


El mètode de producció iranià
Com si es produís a l'Iran. És un altre dels secrets del caviar que elabora Caviar Nacarii. La firma aranesa cria els esturions seguint el mètode tradicional dels mestres iranians. Aquesta aposta fa que "el nostre caviar rebi una bona acollida per parts dels professionals del sector alimentari internacional, que valora la forma de producció i la qualitat", explica la responsable comercial de l'empresa, Rosa Griso.

La història de Caviar Nacarii és un camí de supervivència. De la piscifactoria de Les surt l'únic caviar fabricat a Catalunya. La companyia va néixer fa gairebé dues dècades, aprofitant la prohibició de produir caviar d'esturions en llibertat i va estar a punt de desaparèixer per la reforma elèctrica que retallava els ajuts a la cogeneració. La decisió va forçar a acomiadar a part de la plantilla aranesa. Ara en mans del fons nord-americà Sandton, els esturions de Nacarii tenen una nova vida.

ACN


Desterrar el mite de producte elitista
Rosa Griso assenyala que l'or negre, tal com es coneix el caviar als mercats internacionals, ha adquirit una fama immerescuda com a producte prohibitiu pel seu preu. "És veritat que la varietat beluga es cotitza a 9.000 euros el quilo, però el nostre client final pot trobar un envàs de 10 grams per uns 20 euros", precisa. La responsable comercial incideix en la importància de criar els esturions seguint el mètode tradicional de l'Iran. "Necessitem tres anys per saber si l'esturió és mascle o femella i cinc més perquè comencin a pondre ous".

Després d'haver consolidat alguns mercats internacionals, ara l'objectiu de Caviar Nacarii implica desestacionalitzar el consum, molt centrat en les dates nadalenques. En aquest context, l'empresa organitza tastos didàctics, maridatges amb cava i visites guiades a la piscifactoria de Les. L'objectiu és que els consumidors perdin la por a apropar-se al caviar i el puguin identificar com un producte de qualitat i de proximitat.
Avui et destaquem
El més llegit