CCOO denuncia que hi ha 161.041 treballadors estrangers extracomunitaris ocupats de manera irregular i que, per tant, no cotitzen a la Seguretat Social. La xifra s'extreu de la diferència entre els treballadors estrangers no comunitaris segons l’enquesta de població activa i els d’afiliats a la Seguretat Social i forma part de l'informe Els altres catalans i catalanes del segle XXI publicat pel sindicat. En aquest document, el sindicat denuncia que l’estricta normativa condemna molts migrants a una situació d’irregularitat que les exposa a l’explotació laboral dins de l’economia submergida.
Segons ha recollit l'informe, el quart trimestre del 2023 hi havia 613.200 persones de nacionalitat estrangera extracomunitàries ocupades a Catalunya segons l'INE, però la mitjana d’afiliats a la Seguretat Social d’aquest col·lectiu per al mateix període era de només 452.159 persones. De les mateixes xifres se n'extreu que l'increment de treballadors irregulars és una tendència a l'alça des del 2019. El 2023, la taxa estimada d'irregularitat en l'ocupació era d'un 22,5%.
El sindicat denuncia que l’estricta normativa condemna molts migrants a una situació d’irregularitat que les exposa a l’explotació laboral dins de l’economia submergida
El sindicat assegura que és una comparació de les dades de l'EPA i dels afiliats s'han de "prendre com una aproximació al fenomen de l'economia submergida i l'ocupació irregular" perquè fan servir dues bases de dades amb metodologies diferents.
L’informe Els altres catalans i catalanes del segle xxi. La població d’origen estranger a Catalunya i la seva participació a CCOO, de la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, posa de manifest que el pes de la població estrangera en el mercat de treball està en un fort augment mentre que els mecanismes de regularització continuen no sent "prou àgils i efectius".
El sindicat denuncia que els estrangers que accedeixen al mercat han de treballar en l’economia submergida encara que tinguin una qualificació similar a les de les persones nascudes aquí. Precisament, l'informe afirma que des dels inicis dels 2020 ha augmentat el nivell educatiu de la població d’origen estranger i "ja molt semblant al de la població nascuda a Espanya". Amb tot, afirmen que "aquests canvis positius estarien contrarestats per les dificultats administratives per a la convalidació dels títols acadèmics emesos a l’estranger", fet que condicionen la feina que poden fer aquestes persones a Catalunya.
L'informe afirma que des dels inicis dels 2020 ha augmentat el nivell educatiu de la població d’origen estranger i "ja molt semblant al de la població nascuda a Espanya"
L'informe denuncia la clara segregació laboral de les persones d’origen extracomunitari, que ocupen els llocs de treball essencials, però mal remunerats que no volen fer les autòctones. Generalment, cobren sous molt inferiors, de gairebé 10.000 euros menys a l’any.