El Cercle de confiança, esperits animals i falses dicotomies

"Els contribuents ens paguen per solucionar problemes i no per crear-los"

Javier Faus, president del Cercle d'Economia, entitat firmant del manifest | Cedida Javier Faus, president del Cercle d'Economia, entitat firmant del manifest | Cedida

"És fals enfrontar la salut a l'economia, la Unió Europea als Estats o la gestió del dia a dia al llarg termini". Amb aquesta declaració i després de recordar les víctimes del coronavirus i els herois invisibles que encara lluiten contra aquesta pandèmia, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha inaugurat una sessió de "reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries". Una alternativa online del que havia de ser la XXXVI Reunió del Cercle. Ni a Sitges, ni a Barcelona. En streaming. Entre animal spirits, falses dicotomies i amb una cura d'humilitat tecnològica. Faus ha compartit escenari virtual amb el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i la vicepresidenta del Govern espanyol, Nadia Calviño, que ha assegurat que "els contribuents paguen per solucionar problemes i no per crear-los". 

Faus: "És fals enfrontar la salut a l'economia, la Unió Europea als Estats o la gestió del dia a dia al llarg termini"

En el seu tradicional discurs inaugural, el president del Cercle d'Economia ha reivindicat que "l'economia necessita confiança" i que sovint ens movem per "variables anímiques". Allò que l'economista John Maynard Keynes teoritzava com a animal spirits al seu llibre Teoria general de l'ocupació, l'interès i els diners. Els esperits animals són aquelles emocions que influeixen en el comportament humà i per tant, en la confiança dels consumidors. 

Més info: Coronavirus, una profecia (auto)complerta?

En aquest sentit, Javier Faus ha defensat l'equilibri entre seguretat sanitària i confiança econòmica assumint que "la seguretat total i el risc zero no existeixen". Qualsevol decisió acostuma a implicar un risc, però la clau de l'economia és aconseguir minimitzar-lo en la mesura del possible. "Sense confiança, no hi haurà consum, inversió, turisme i recuperació", ha reblat. 

Salut, Green Deal i digitalització 

Ara mateix, els escenaris macroeconòmiques no són precisament esperançadors pel que fa al PIB o l'ocupació. Ni la lletra petita de l'FMI ni el pitjor escenari del Banc d'Espanya o les estimacions de qualsevol entitat privada que s'atreveixi a fer pronòstics en temps de covid-19. La fórmula màgica del Cercle fa una crida a l'increment de la inversió i la col·laboració público-privada en ciències de la salut, el New Green Deal i la digitalització. 

D'aquest trident neix una pluja freda d'idees: mesures fiscals i laborals per evitar el tancament empresarial, guanyar en agilitat i flexibilitat, més confiança en les empreses per evitar perdre llocs de feina i augmentar pobresa i desigualtat, la digitalització i la robotització, el 5G, l'humanisme tecnològic, la sobirania industrial, les inversions en infraestructures clau o la indústria verda així com incentivar valors de solidaritat, generositat i pau social, entre d'altres. 

Faus: "Una debilitat del nostre país és el curtplacisime... S'ha d'incentivar, invertir més i millor. És el moment d'aparcar diferències i buscar grans consensos"

"Una debilitat del nostre país és el curtplacisime... S'ha d'incentivar, invertir més i millor. És el moment d'aparcar diferències i buscar grans consensos", ha alertat Faus. Llums llargues tant per a governs com per a empreses davant l'emergència sanitària i social. Al discurs de Faus no l'ha acabat d'acompanyar la tecnologia del Cercle i és que mentre el president del lobby empresarial parlava, també s'escoltava al vicepresident Valdis Dombrovskis parlant en letó a la seva ajudant. 

Les reflexions polítiques i econòmiques del Cercle s'han aturat de forma imprevista deu minuts per "problemes tècnics de so". El traductor d'anglès a espanyol tampoc ha acabat de funcionar i les veus dels tres tenors s'han trepitjat com si es tractés d'una demostració del concepte animal spirits. Cadascú al seu ritme i amb les seves emocions. Amant del futbol, Faus ho ha encaixat amb esportivitat: "Disculpin el problema tecnològic. És una bona lliçó d'humilitat". 

Una política europea ambiciosa 

La sessió ha continuat segons el guió previst i el president del Cercle d'Economia ha llançat un missatge amb destinatari: "És l'hora d'una política europea ambiciosa". El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha explicat que aquest xoc abrupte ha canviat totes les previsions econòmiques i ha insistit que "la Unió Europea està fent tot allò possible per ajudar a compensar l'impacte socioeconòmic i fixar les bases per a la recuperació de tots els països: nord i sud, est i oest". "Ningú s'hauria de quedar enrere. Hauríem de prestar especial atenció a allò on hi ha deutes alts i ingressos baixos", ha afegit. 

La derogació de la reforma laboral? "Absurda i contraproduent" 

La vicepresidenta d'Assumptes econòmics i Transformació digital del Govern espanyol, Nadia Calviño, ha sigut l'última a aparèixer en escena però ho ha fet donant el titular que ja fa les delícies de la gran majoria de mitjans de comunicació: "Seria absurd i contraproduent obrir un debat d'aquesta naturalesa i generar inseguretat jurídica en aquest moment. Els contribuents ens paguen per solucionar problemes, no per crear-los". Sí, fa referència a la polèmica derogació de la reforma laboral. Embolica que fa fort! "Qualsevol postura i modificació serà negociada amb els agents socials", ha apuntat. Al Cercle d'Economia ja han expressat públicament la seva preocupació "sobremanera" per aquesta qüestió. 

Calviño: "L'impacte a curt termini està sent més gran que la crisi financera de 2008"

Abans, però, Calviño ha parlat de "decisions inevitables" com el confinament o l'aturada de l'activitat econòmica. "L'impacte a curt termini està sent més gran que la crisi financera de 2008", ha advertit. Segons apunta tant ella com la resta d'institucions, les previsions auguren una contracció de l'economia mundial i una recuperació en forma de V a partir del segon semestre de l'any i posterior consolidació amb un creixement del 6,8% del PIB ja entrats en el 2021.  

Més info: "Amb tots els respectes, JO FLIPO!"

La vicepresidenta del Govern espanyol ha demanat "fugir de falses dicotomies", constatar la realitat en la qual ens trobem i no dubtar en cap moment de "la capacitat de recuperació". La confiança i els esperits animals que mouen l'economia i el món. I sí, els contribuents d'un govern com els clients de qualsevol empresa o els consumidors de qualsevol comerç paguen per una solució i mai per un problema. 

"Amb tots els respectes, JO FLIPO!", que diria el mateix Javier Faus. 

Més informació
Javier Faus, un ciclista que vol arribar lluny
Faus: "Mentre presideixi Meridia Capital, la seu estarà a Barcelona"
Avui et destaquem
El més llegit