ChemPlast, antídot al màrqueting contra la indústria del plàstic

Centrada en materials biodegradables i compostables, la segona edició de la fira amb solucions en química i transformació del plàstic deixa petjada presentant casos reals d'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

El saló ChemPlastExpo tanca la seva segona edició El saló ChemPlastExpo tanca la seva segona edició

La segona edició de ChemPlastExpo ha tancat les seves portes consolidant-se com la gran Setmana Industrial de Madrid, una cita demandada pels professionals per donar resposta a les recents campanyes antiplàstics i antiquímica. Al llarg dels últims tres dies, més de 8.000 professionals han pogut conèixer les innovacions de més de 200 firmes expositores i les seves solucions per a la transformació de plàstic i matèries primeres de la química de base molt més innovadores, sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

Responsables d'empreses capdavanters, investigadors, representants d'associacions sectorials, i autoritats d'Administracions nacionals i europees amb competències directes en aquestes matèries, han posat de manifest la rellevància de la química i el plàstic, no només per al teixit industrial i el PIB espanyol, sinó també per afavorir una economia circular i sostenible.

"ChemPlastExpo es consolida ja com la cita industrial més important a Espanya amb solucions per a la transformació de plàstic i materials avançats. Professionals de la indústria de l'automoció, farmacèutica, alimentació, packaging, construcció, cosmètic, entre uns altres, usuaris d'aquests materials i maquinària han pogut conèixer durant aquests tres dies les últimes innovacions de més de 200 signatures expositores i assistir a més de 45 ponències als dos congressos celebrats" afirma Leo Bernd, Director de ChemPlastExpo.

Des de la indústria s'ha reivindicat al llarg d'aquests dies la contribució d'aquests sectors a la qualitat de vida actual i el paper del plàstic com un material imprescindible i 100% reciclable gràcies a tècniques com el reciclatge químic i mecànic.

Així, s'han abordat en diferents sessions del Congrés de Química Aplicada i Indústria 4.0 i al Congrés Europeu d'Enginyeria del Plàstic, les solucions d'ambdues indústries com els bioplásticos i la gran quantitat d'iniciatives que s'estan duent a terme per a la seva òptima gestió.

L'economia circular ha estat el gran protagonista durant aquests tres dies de tots dos congressos, amb multitud de casos pràctics com NatureWorks amb càpsules de cafè biodegradables i 100% compostables o Biofase amb coberts i pajitas d'un sol ús fets amb os d'alvocat. Altres exemples, han estat Sphere Espanya, que partint d'una fècula de patata estan generant bosses de plàstic 100% biodegradabless, compostables, reciclables i reutilitzables. Pioners en la recerca i desenvolupament d'aquest tipus de productes, el president del Sphere Espanya, Alfonso Biel, ha posat l'accent en la necessitat de crear productes compostables per afavorir l'economia circular en el sector del plàstic, principalment en el plàstic d'un sol ús.

La indústria centra els seus esforços a modificar la química del polímer perquè després pugui sofrir un complet procés de degradació, segons ha posat de manifest l'Associació Espanyola de Plàstics Biodegradables Compostables, ASOBIOCOM.

En la sessió sobre Plàstics Biodegradables i Compostables, ERCROS va presentar les seves últimes innovacions en Biopolímers PHA destacant la seva fàcil degradació a temperatura ambienti i en alguns casos en aigües dolces i salades en pocs dies, així com la seva aplicació per a la indústria d'envasos alimentaris i el seu ús mèdic per a sutures absorbibles pel cos humà. Des d'ASIOBIOCOM, Plàstics Hidrosolubles i NOVAMONT també es van presentar solucions de biomaterials avançats, biodegradables i compostables.

Les innovacions per a una agricultura sostenible també han estat presents de la mà de CIDAUT, CETEC i del Centre Tecnològic AITIIP els qui han presentat les seves innovacions en nous materials, així com exemples d'economia circular basats en la reutilització de residus de fruita per aconseguir envasos en material biodegradable per a la indústria alimentària i elements per a la indústria cosmètica, entre altres innovacions.

Isabel Goyena, Directora General de CICLOPLAST ha presentat la iniciativa del sector per a l'impuls d'una Acord Voluntari per a la creació d'un Sistema Nacional de gestió de residus plàstics agrícola que explica ja amb l'adhesió del 80% del sector. Goyena va ressaltar a més el paper de la Plasticultura, en la qual Espanya és capdavantera, en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en la seva capacitat per produir més amb menys, incrementar la productivitat, reduir un 30% el consum d'aigua, reduir l'ús d'insumos, millorar la qualitat comercial dels productes i rebaixar els costos.

CDTI, aliat en el finançament R+D+i

Finançament a la innovació, ajudes per a tecnologia i subvencions per a projectes de desenvolupament tecnològic R+D+I han estat els temes principals de la sessió protagonitzada pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), qui ha detallat les línies de finançament directe i indirecta que l'organisme públic posa a la disposició de les empreses industrials de tot tipus.

Lydia González, Directora de Programes de la UE i Cooperació Territorial del CDTI, ha animat a les empreses a aprofitar l'any que queda del programa de treball d'Horitzó 2020 i, ha assegurat que la seva institució ja treballa al proper Programa Marco Europeu de Recerca i Innovació, també conegut com FP9, i que abastarà el període 2021-2027.

ChemPlast ha estat l'altaveu dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en la indústria

Com a fermall final, els congressos han clausurat amb una interessant reflexió per part de Forética sobre l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en empreses i indústries com un objectiu de negoci que s'ha demostrat que augmenta la rendibilitat i competitivitat empresarial, i no com una simple iniciativa en RSC com es venia utilitzant fins ara.

Directius i representants d'empreses capdavanters i institucions com Repsol, BASF, Abott, Grup Antolín, Itoplas, Plàstics Romanís, PlasticEurope, Comp, ACR Plastic, Woojin, AGI, Guzmán Global, BMB, JTM, MTP, JSW, Protecnos, Raorsa, TOYO, SEPRO Group, ATI System, Biesterfeld, BREMVAL, Dupont, Eurecat, EQUIFAB, HP, HYDROPYC, IML Reinventa, Snetor, Yaskawa, entre uns altres i representants de Ministeris, institucions nacionals i europees del més alt nivell han compartit experiències, normatives i casos d'èxit i implementació en innovació per a tots dos sectors en ChemPlastExpo19.

Més informació
ChemplastExpo deixarà un impacte de 15 milions d'euros
El món del plàstic parla de futur en el ChemPlastExpo
El plàstic a debat al ChemplastExpo 2019
Avui et destaquem
El més llegit