Revés internacional a Espanya per la retallada a les renovables

El Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions conclou que "ha incomplert amb la seva obligació" amb una companyia nord-americana

Espanya ja suma 33 demandes d'arbitratge per les renovables | iStock
Espanya ja suma 33 demandes d'arbitratge per les renovables | iStock

Espanya ha patit un revés davant del Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (Ciadi), que depèn del Banc Mundial, per les retallades a les renovables amb una interlocutòria a favor de la nord-americana NextEra Energy, segons ha informat la companyia en un comunicat.

Més info: L'any en blanc de les energies renovables

El tribunal d'arbitratge internacional ha conclòs que Espanya "ha incomplet amb la seva obligació en virtut del Tractat de la Carta de l'Energia del 1994 de donar un tracte just i equitatiu en no protegir les expectatives legítimes de la companyia sobre les quals van prendre les seves decisions d'inversió". Segons Cinco Días, la companyia, que va invertir en dues plantes termosolars a Extremadura, va iniciar el 2014 l'arbitratge en contra d'Espanya.

NexyEra Energy considera que, segons les normes per fixar els danys pels quals ha de ser compensada, ha de ser indemnitzada amb 291 milions d'euros, més interessos abans i després del judici basats en la rendibilitat del bo espanyol a cinc anys.

33 demandes

Espanya ja suma 33 demandes d'arbitratge d'inversions davant del Ciadi relacionades amb les reformes energètiques de les renovables. L'última va ser presentada a finals de febrer pel grup Canepa Green Energy.

De fet, el Ciadi ja ha fallat en tres ocasions a favor del demandant, concretament en els casos de Masdar -que li va reconèixer una indemnització de 64 milions d'euors, Eiser Infraestructure -Espanya va haver de pagar-li 128 milions d'euros més interessos i amb el fons Antin amb un pagament d'una indemnització de 112 milions d'euros.

Tanmateix, però, aquests tres casos d'execució no s'han portat a terme perquè el Govern espanyol hi va interposar recurs.

Més Informació
L'expansió internacional d'Audax Renovables catapulta cap al rècord els seus beneficis
SUD Renovables il·lumina les zones rurals del Perú
Victor Cusí: "L'objectiu amb les renovables és tan gran que ens hi hem de posar avui"
Les renovables busquen el vent a favor
Avui et destaquem
Comentaris