El clúster BIO valencià busca l'impuls de la indústria

Les empreses del sector sumen una facturació global de 1.100 milions d'euros i donen ocupació a 7.800 persones

Laboratori de Forest Chemical Group | Cedida Laboratori de Forest Chemical Group | Cedida

Bioval, el clúster Bio de la Comunitat Valenciana, s'ha marcat com a repte impulsar la bioeconomia en la indústria valenciana i, particularment, en els sectors més tradicionals. Per això, des del clúster sectorial s'ha desenvolupat un estudi realitzat juntament amb la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) per a donar a conéixer les possibilitats que la incorporació de la BIO pot donar a les empreses i que analitza quants projectes tecnològics existeixen a la regió. Actualment són 88 els projectes relacionats amb la bioeconomía i l'economia circular que desenvolupen empreses valencianes a través dels Instituts tecnològics.

“El desenvolupament de noves activitats empresarials en els sectors tradicionals, la seua diversificació, i la creació d'una nova arquitectura empresarial sobre la base dels sectors de la Bioeconomía enfortirà, sens dubte, les capacitats empresarials i afavorirà la retenció de talent”, explica Carlos Ledó, president de Bioval, el clúster Bio de la Comunitat Valenciana. Dels 88 projectes duts a terme pels instituts tecnològics en la Comunitat Valenciana, destaquen les iniciatives relacionades amb la bioeconomía en el que es denomina “tecnologies de procés”, amb un 30% situats en aquesta disciplina. En concret, es refereix a les àrees de coneixement de tecnologies d'envàs i embalatge, tecnologies d'impressió, tecnologies del plàstic, energètiques i tèxtils, que són les més representatives.

La resta dels projectes estan relacionats amb la tecnologia dels materials, projectes de salut, medi ambient o nanotecnologies. A més, un 2% dels projectes es classifiquen directament en la disciplina de Biotecnologies, si bé molts més projectes estan connectats amb la bioeconomía i l'economia circular de manera indirecta.

El potencial de la bioeconomia valenciana

Bioval creu necessari apostar per una transició cap a sectors amb alt valor afegit en el context de desindustrialització actual. Una de les estratègies per a aconseguir-ho, mantenen, és la incorporació en els processos productius de matèries primeres d'origen renovable, de base biològica, amb baixa petjada ambiental i de carboni, a més de la utilització eficient de tots els recursos naturals: “Volem fer de la Comunitat Valenciana el dia de demà un pol innovador potent i que es relacione a la Comunitat Valenciana amb alguna cosa més que sol i platja”, indica Ledó.

Ledó: “Volem fer de la Comunitat Valenciana el dia de demà un pol innovador potent"

Des de Bioval recorden que la Comunitat compta també amb una important capacitat científica i tecnològica en les seues diferents Universitats, amb més de 160 grups d'investigació relacionats amb la bioeconomía, nombrosos centres d'investigació amb almenys set d'ells amb línies especifiques relacionades amb la bioeconomía, i nou instituts tecnològics amb projectes actius. “Aquesta infraestructura, i les persones que la integren, tenen una gran capacitat per a generar coneixement i adaptar les tecnologies disponibles per al seu ús per les empreses. No obstant això, es requereix la integració i col·laboració de totes les baules, des de la generació del coneixement bàsic fins a la innovació empresarial”, assenyala Carlos Ledó.

Més de 7.000 llocs de treball

L'objectiu de Bioval és que diferents companyies, siguen o no biotech, troben en la bioeconomía un model de creixement i desenvolupament. Actualment, el sector BIO genera 7.800 ocupacions en la Comunitat Valenciana i factura 1.100 milions d'euros.

Des del clúster sectorial continuen desenvolupant iniciatives per a donar a conéixer les possibilitats que la incorporació de la BIO pot donar a empreses i generar nous productes. Aquestes accions són finançades per la Direcció General d'Indústria de la Generalitat Valenciana.

Més informació
Bioeconomia, nova paraula, però... amb nous actors?
Avui et destaquem
El més llegit