CA | ES

Colau limita el creixement turístic a 11.500 noves places

L'Ajuntament de Barcelona exclou de les llicències els apartaments | La patronal Apartur lamenta la decisió i la troba "arbitrària"

La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha estimat "el potencial màxim de creixement" de places d'allotjament turístic a Barcelona en 12.000, De fet, el consistori donarà 11.500 llicències, de les quals quedaran excloses els apartaments turístics. Així, l'Ajuntament fixa un creixement zero dels Habitatges d'Ús Turístic a tota la ciutat.

Sanz ha fet aquesta estimació en la roda de premsa de presentació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) que el govern de l'alcaldessa Ada Colau ha aprovat inicialment i que dilluns que ve se sotmetrà a exposició pública durant un període de tres mesos.

La tinent d'alcalde ha assegurat que sense aquesta regulació "s'anava al caos turístic que hauria afectat a la ciutat, als veïns i al sector turístic".

El pla preveu que cap establiment turístic substitueixi l'ús d'habitatge i fixa el creixement zero d'Habitatges d'Ús Turístic en tota la ciutat.

El PEUAT delimita quatre zones: una de decreixement natural d'allotjaments al centre; una de manteniment a la corona que envolta l'àmbit central; una altra de creixement contingut en la resta de territori, i tres àmbits específics en àrees de transformació de la ciutat (La Marina del Prat Vermella, la Sagrera i el 22@).

També crea un cens públic d'allotjaments turístics per gestionar les altes, baixes i modificacions, comprovar el compliment de les condicions d'implantació i facilitar la labor inspectora municipal.

El cens inicial que s'inclou en l'aprovació del PEUAT i que s'ha confeccionat en els vuit mesos de moratòria de llicències d'activitat turística xifra en 10.634 els establiments d'allotjament turístic a Barcelona, que sumen 142.053 places.

D'aquests, 9.706 són habitatges d'ús turístic, que ofereixen 41.272 places, una xifra que queda congelada.

Sobre els 38 allotjaments turístics suspesos per la moratòria, Janet Sanz ha explicat que les condicions que estableix el PEUAT impedeixen que se'n creïn 29 i permet seguir endavant en la tramitació a nou.

La patronal dels apartaments es queixa
L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) lamenta que finalment l'Ajuntament tiri endavant una regulació dels allotjaments turístics que tanca el possible creixement en número de pisos turístics.

Per Enrique Alcántara, president d'Apartur, "no hi ha hagut voluntat de treballar en un model, responsable i sostenible, i que serveixi d'una vegada per regular adequadament el futur dels habitatges d'ús turístics a Barcelona i l'única solució que ha sabut trobar l'ajuntament és la de la congelació". Per la patronal dels apartaments turístics aquesta congelació "no és legal" ja que prohibir una activitat econòmica innòcua a tota la ciutat i de forma generalitzada és contrari a dret. "No es pot prohibir una activitat per culpa dels pisos turístics il·legals, és inadmissible i no passa a cap altre sector. Ningú s'imagina prohibint obrir més comerços a la ciutat per culpa dels manters o bars per la propagació de llauners als carrer de la ciutat". El president d'Apartur es qüestiona com pot ser que "es pugui obrir una pensió de 25 places en qualsevol edifici però no un HUT de 6?"

Per l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona aquesta nova regulació perpetua el model actual que només beneficia grans empreses i és contrari a la redistribució entre petits propietaris. L'experiència de Ciutat Vella, comenten des d'Apartur, demostra que congelar llicències no soluciona el problema real dels habitatges d'ús turístics que en part ve donat pels il·legals.

Per a l'associació, la proposta aprovada no solucionarà els problemes reals dels veïns amb els habitatges d'ús turístic. "Portem dos anys reclamant un model responsable i sostenible, econòmicament i mediambiental, que incentivi l'activitat del petit comerç i la redistribució dels beneficis del turisme en perfecta convivència amb els veïns. I després de dos anys de moratòria a Barcelona, que suposadament anava a permetre trobar un model equilibrat per a tots els actors, en què ningú ha fet res, la proposta de l'Ajuntament és arbitrària i injusta".

Entre les queixes de l'associació al PEUAT es suma que el procés de debat participatiu previ ha estat un procés només de cara a la galeria del consistori. "No s'ha treballat de forma real els problemes i possibles solucions per millorar la gestió turística de la ciutat".
Avui et destaquem
El més llegit