Colau vol posar al mercat 18.500 pisos de lloguer públic

L'Ajuntament de Barcelona preveu introduir els nous habitatges en un període de nou anys

El regidor d'Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha explicat que el Govern municipal preveu posar al mercat uns 18.500 pisos de lloguer assequible i social en nou anys, en el marc del Pla pel Dret a l'Habitatge 2016-2025 que es portarà al Ple d'aquest divendres.

En roda de premsa al costat del gerent d'Habitatge, Javier Burón, Montaner ha assegurat que és necessari fer créixer el parc d'habitatge públic: "És molt petit, representa l'1,5% de tot el parc de la ciutat", i ha dit que el repte és augmentar aquesta xifra per arribar a un percentatge semblant al d'altres ciutats europees.

Tot i això, Burón ha explicat que, tot i que a l'anterior pla la despesa executada va ser de 94 milions d'euros anuals, i que en el nou es preveu gastar 166 milions l'any -un 75% més-, no s'aconseguirà arribar al 15% que estableix la Llei catalana d'habitatge.

"Així i tot, seguirem tenint dificultats per atendre les necessitats de la ciutat", ha dit, i ha afirmat que es preveu que, en acabar el pla, el nombre de pisos de lloguer assequible a Barcelona arribi als 30.000 habitatges, xifra que suposaria arribar el 2025 al 4% del parc d'habitatge destinat a lloguer social.

Ha explicat que, dels nous 18.500 habitatges que es posaran al mercat, 8.854 seran construïts pel consistori; uns 4.700 en sòl públic però no només per part de l'Ajuntament, de manera que s'obre la porta a la col·laboració público-privada, i uns 5.000 s'aconseguiran a partir de la compra d'edificis i de mobilitzar habitatges buits.

Pla "realista"
Montaner ha destacat que es tracta d'un pla "realista i executable", i ha lamentat que a l'anterior només es va realitzar una part molt petita del que es va acordar, en les seves paraules, motiu pel qual ha anunciat la creació d'un servei públic d'habitatge unificat per complir els objectius marcats.

"Es tracta d'una entitat pròpia que va molt més enllà del que tenim ara", ha expressat, i ha explicat que s'hi inclou una planificació districte a districte que tindrà en compte les necessitats de cadascun dels barris de la ciutat, i ha assegurat que les intervencions s'han de mesurar estratègicament.

Burón ha destacat que el consistori ja treballa en la creació d'un Institut Municipal de l'Habitatge per aconseguir la reunificació de tots els mitjans municipals al servei de l'habitatge en una sola entitat: "Els tenim dispersos, cosa que genera ineficàcia i ineficiència", ha observat.
Avui et destaquem
El més llegit