Com cal actuar davant d'una cremada solar?

Després d'una llarga exposició de la pell al sol amb insuficients mesures de fotoprotecció es produeixen cremades solars

Les cremades es poden prevenir amb crema solar | iStock Les cremades es poden prevenir amb crema solar | iStock

Després d'una llarga exposició de la pell al sol amb insuficients mesures de fotoprotecció es produeixen cremades solars. La capacitat de la melanina de protegir la pell de la llum ultraviolada és limitada i diferent segons cada tipus de pell. Els fototips de pell clara són més vulnerables a aquest tipus de radiació, mentre que la quantitat de melanina dels fototips de pell fosca és més gran, i per tant, toleren una major exposició al sol sense desenvolupar una cremada. En qualsevol cas, si excedim aquesta capacitat protectora de la melanina, apareixen cremades a la pell.

Segons el grau d'intensitat de la cremada, els símptomes poden ser des d'un lleu enrogiment de la pell, a un enrogiment sever de la mateixa, sensibilitat, dolor, inflor, calor al tacte, aparició de butllofes o fins i tot reaccions més greus com febre, nàusees i calfreds. En general es tracta de símptomes temporals que desapareixen amb el pas dels dies, però és important destacar que les conseqüències d'aquest dany solar són permanents. Els efectes negatius de les cremades solars tenen conseqüències a llarg termini, com ara el desenvolupament de càncer de pell i l'envelliment prematur de la pell.

Davant d'una cremada solar el primer que hem de fer és evitar com sigui l'exposició al sol, usar roba ampla, aplicar crema hidratant, fer dutxes fredes i beure aigua

Davant d'una cremada solar el primer que hem de fer és evitar com sigui l'exposició al sol. S'aconsella l'ús de roba folgada i de cotó, aplicar crema hidratant i fred local per alleujar la cremor i el dolor, fer banys o dutxes amb aigua freda i beure molta aigua per recuperar la hidratació del cos. En cas d'aparició de butllofes, no s'han de manipular ni explotar-les, ja que podrien infectar-se.

Passades les primeres 48 hores després de la cremada, les molèsties comencen a disminuir i a remetre i acabaran per desaparèixer passats uns dies. No obstant això, el dany solar està fet i és irreversible. Està demostrat que hi ha una relació directa entre la fotoexposició i el desenvolupament de càncer de pell. El melanoma està estretament vinculat amb les cremades solars, sobretot a la infància. Així doncs, es considera que una persona té el doble de risc de desenvolupar melanoma si ha patit cinc o més cremades solars durant la seva vida. En referència als càncers de pell no melanoma (el carcinoma basocel·lular i el carcinoma escatós), es correlacionen amb l'acumulació de sol a la pell al llarg dels anys, és a dir, amb el dany causat per anys de bronzejat.

Per aquest motiu, no hem d'oblidar la premissa bàsica: no cremar-se. I per no cremar-se n'hi ha prou amb uns bons hàbits de fotoprotecció, que es resumeixen en:

  • Evitar l'exposició al sol a les hores de major intensitat (de 12h a 17h). En cas d'estar a l'exterior, buscar l'ombra.
  • Utilitzar roba que cobreixi al màxim el nostre cos
  • Utilitzar barret o gorra que cobreixi bé el nostre cuir cabellut i protegeixi la cara, el clatell i les orelles.
  • Aplicar fotoprotectors solars adequats al tipus de pell i a l'activitat a realitzar. És recomanable adquirir l'hàbit d'aplicar fotoprotector a la cara cada matí. A partir d'aquí, reforçar-lo i aplicar de forma generosa a les zones descobertes quan es realitzi una activitat a l'exterior. No oblidar repetir l'aplicació passades unes hores.
  • En dies ennuvolats, la radiació ultraviolada també té un efecte directe sobre la nostra pell, ja que els núvols no la cobreixen íntegrament. Per això, no hem d'oblidar aquestes mesures en dies ennuvolats.

La fotoprotecció a la infància és especialment important, ja que els danys soferts en els primers anys de vida són els que més conseqüències negatives tenen. Així doncs, hem de ser molt estrictes amb la fotoprotecció dels nens i ensenyar bons hàbits de fotoprotecció que s'instaurin i propaguin a les següents generacions.

Avui et destaquem
El més llegit