Com pensa un dels ideòlegs de l'euro

L'economista alemany Otmar Issing explica com s'ha d'actualitzar la política monetària arran de la crisi

Se'l considera un dels ideòlegs de l'euro, ha estat economista en cap del Banc Central Europeu i ha treballat també en la primera línia de la influent política monetària alemanya. Otmar Issing, actualment president del Centre d'Estudis Financers de Frankfurt, ha aterrat aquest dimecres a Barcelona, vingut de la capital monetària europea.

L'economista alemany creu que la política dels bancs centrals s'ha de renovar. Aquestes són les quatre claus del perquè d'una nova mentalitat euro:

1. "No tot pot venir d'un número fix"

La recessió econòmica obliga a repensar el paper dels bancs centrals i el tipus d'incentius pels que aposten per activar l'activitat empresarial. "No tot pot venir d'un número fix de tipus d'interès, sinó d'una sèrie de polítiques concretes", ha dit l'economista alemany al CaixaFórum de Barcelona. Issing s'ha mostrat crític amb què els estímuls monetaris per a l'economia es focalitzin en una política de baixos tipus d'interès de forma constant i, de fet, en contempla possibles efectes negatius a mig termini. Tant a Europa com als EUA.

2. "És sorprenent"
Aquest expert alemany creu que és "sorprenent que els bancs centrals siguin fidels a una estratègia basada en les previsions" macroeconòmiques. I ho ha argumentat precisament per l'efecte de la crisi. Ha apuntat el canvi de rumb, constant i sobre la marxa, d'aquestes previsions. Malgrat la seva falta de precisió, se segueix confiant en les previsions per marcar els camins de l'economia, ha assegurat.

3. "Ha fallat"
El que creu que ha fallat és encaminar la política monetària només amb l'objectiu de mantenir els preus estables. A més de la inflació, creu que el valor de l'euro i els tipus d'interès haurien de dependre també d'altres components, com el creixement del PIB del països. Creu que la crisi econòmica justifica aquest canvi, però sorprèn per part d'un alemany, país molt sever en aturar la pujada de preus.

4. "No hi ha relació"
Durant la Ceremonia d'Inaguració del curs acadèmic 2013-14 de la Barcelona Graduate School of Economics, l'economista ha trencat qualsevol relació directe entre la inflació i la taxa d'atur. Per això, ha animat als bancs centrals a fer una "política de multidesenvolupament", que basi l'avenç de l'economia no només en l'evolució dels preus.
Avui et destaquem
El més llegit