Brussel·les encarirà les importacions dels EUA

La Comissió Europea imposa aranzels als texans, motocicletes, whisky o la mantega de cacauet

Els texans seran més cars si la Comissió Europea imposa aranzels als productes dels EUA | iStock Els texans seran més cars si la Comissió Europea imposa aranzels als productes dels EUA | iStock

La Comissió Europea vol que els nous aranzels de la Unió Europea a determinades importacions dels Estats Units (EUA) entrin en vigor al juliol. Així ho ha anunciat aquest dimecres l’executiu europeu després d’aprovar aquestes mesures com a resposta a les restriccions a les exportacions europees d’acer i alumini imposades per l'administració de Donald Trump el passat 31 de maig. Entre els productes nord-americans afectats pels aranzels hi ha texans, motocicletes, begudes alcohòliques com el whisky o la mantega de cacauet. La CE espera poder concloure el procediment corresponent amb els estats membres de la UE “abans del juny per tal que els nous impostos es comencin a aplicar al juliol”.

La Unió Europea calcula que els nous aranzels dels EUA del 25% i el 10% a les importacions d'acer i d'alumini implicaran un impacte econòmic de 6.400 milions d’euros a les seves exportacions. Segons l’executiu europeu, la normativa de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) permet contrarestar els “danys causats” d’aquests impostos pel mateix valor. De moment, Brussel·les ha decidit “exercir immediatament” els seus drets imposant nous aranzels per valor de 2.800 milions d’euros, és a dir, compensant menys de la meitat dels danys. 

La CE es planteja ampliar els aranzels per acabar de compensar els 3.600 milions d'euros restants “d’aquí a tres anys o després d'un resultat positiu en la solució de diferències a l'OMC”. La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha defensat les noves tarifes assegurant que són “una resposta proporcionada a la decisió unilateral i il·legal presa pels Estats Units”.

Més informació
El 20% dels texans tenen tecnologia catalana
Avui et destaquem
El més llegit