Competència denuncia que algunes elèctriques cobren més per consum del que tocaria

La CNMC veu "manca de transparència" alhora que el preu de la llum marca un nou màxim històric el dijous

Competència denuncia irregularitats en el cobrament de les elèctriques | Europa Press Competència denuncia irregularitats en el cobrament de les elèctriques | Europa Press

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) denuncia que algunes empreses elèctriques cobren fins a un 30% més del que tocaria pel consum de llum que fan els usuaris. En concret, Competència constata -sense especificar quines companyies són- que han aprofitat les noves tarifes que es van implantar l'1 de juny per incrementar el cost del terme d'energia, a més de la variació en el component regulat. 

L'organisme considera que hi ha hagut una "manca de transparència" per part de les empreses a l'hora d'informar els seus clients sobre els canvis de la nova tarifa de la llum. Així doncs, Competència insta les companyies a actualitzar els contractes de manera transparent i a compensar els consumidors que s'han vist afectats pel canvi de preus. 

Si bé l'organisme constata que la majoria de comercialitzadores han informat "de manera transparent i comprensible al client" sobre els canvis en la tarifa de la llum, algunes han ignorat aquest punt. "S'han donat casos on els clients no han estat informats sobre l'actualització de preus i se'ls ha indicat de forma incorrecta que aquesta variació respon als canvis de la tarifa regulada", ha indicat.

Més info: Tercera pujada de la llum en el mes "més car de la història"

Aquest avís arriba un dia abans que el preu de la llum torni a marcar un nou rècord històric. El dijous, tindrà un cost de 122,76 euros/MWh, cinc euros més que fa dues setmanes, quan ja es va registrar un rècord. Això farà que els ciutadans hagin de pagar aquest agost la factura de llum més cara de la història a l'Estat espanyol. La primera meitat del mes, segons l'associació de consumidors Facua, l'electricitat ha estat un 43,7% més cara que fa un any. 

Davant aquesta tendència, el Govern central va aprovar d'urgència un reial decret el 24 de juny per tal de reduir els impostos que s'apliquen al subministrament d'energia. Arrel d'aquest, l'IVA es va reduir del 21% al 10% fins a finals d'any i, a més, s'ha suspès l'impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos. L'1 de juny s'havia introduït ja una nova factura de la llum, que canviava les condicions de facturació de peatges. Així doncs, ara es discrimina el preu segons l'hora d'ús, amb horaris punta, vall i pla. 

Més informació
El preu de llum assoleix un nou màxim històric
Avui et destaquem
El més llegit